Geometrische verdelingen in islamitische mozaïeken

19 juni 2018

In zowel het vak Wiskunde als in het vak Beeldende vorming is het fenomeen van wiskundige patronen een onderdeel van de lessen. Een onderdeel van wiskundige patronen zijn de geometrische vlakverdelingen van onder andere internationaal bekende kunstenaars als Maurits C. Escher, Peter Raedschelders en Hans Kuiper. De geometrische vlakverdelingen zijn eeuwenoud en komen in vele varianten voor, zoals patronen in Islamitische mozaïeken.

Geometrische verdelingen in islamitische mozaïeken

Patronen in Islamitische Mozaïeken

Voor leerlingen uit de bovenbouw van het vwo is een lesserie bedacht en gerealiseerd door Goossen Karssenberg in de vorm van een informatieboekje en een werkboekje met de titel “Patronen in Islamitische Mozaïeken” en de ondertitel “Mozaïeken ontrafelen en zelf nieuwe mozaïeken ontwerpen”. In de inleiding van het informatieve boekje krijgt de leerling een beeld van islamitische architectuur, de ontwikkelingen ervan, de basis en gebruik van mozaïeken en allerlei geometrische patronen.

Geometrische verdelingen in islamitische mozaïeken - 2 Geometrische verdelingen in islamitische mozaïeken - 3 Geometrische verdelingen in islamitische mozaïeken - 4
Een lesserie voor leerlingen uit de bovenbouw van het vwo door Goossen Karssenberg. De lesserie over mozaïeken kwam in het jaar 2010 tot stand mede door een subsidie van het NWO.Verzamelaars van postzegels met een wiskundig onderwerp worden regelmatig verrast op mooie interessante beelden op frankeergeldige zegels.

Het lesmateriaal is verdeeld in zes hoofdstukken met inspirerende voorbeelden om ook zelf aan de slag te gaan door het uitvoeren van de opdrachten. Er kan individueel of met groepen gewerkt worden aan ontwerp- en tekenopdrachten. De uitwerkingen vinden een plaatsje in het werkboekje. Zowel de leerlingen als geïnteresseerden in de creatieve wereld van wiskundige vlakverdelingen maken op compacte wijze kennis met de fascinerende geschiedenis van ontwerp en gebruik van geometrische mozaïeken en zullen zeker meer gaan onderzoeken.


Gerelateerde artikelen