Geschiedenis van de Britse Pop Art als kunststroming (1)

25 maart 2019

Met de expositie “British Pop Art” toont de Ludwig Galerie Schloss Oberhausen tot en met 12 mei 2019 het ontstaan van de kleurrijke en bijzondere kunststroming Pop Art en vele fascinerende voorbeelden uit deze spraakmakende stroming van een vorm van veelal in massa geproduceerde kunstwerken, kunstuitingen en creatieve ontwerpen. Bij het ontstaan van Pop Art speelt Engeland een hoofdrol en geldt als de kraamkamer van een geheel nieuwe vorm van kunst en de verspreiding ervan.

Geschiedenis van de Britse Pop Art als kunststroming (1)

British Pop Art

Zowel het realiseren van de kunstwerken als het soms in forse hoeveelheden reproduceren van de oorspronkelijke werken maakten in de 50-er jaren van de vorige eeuw een enorme indruk op verzamelaars en het grote publiek. Kunst kwam ineens beschikbaar voor iedereen en dankzij de massaproductie was alles ruim betaalbaar. Ondanks het gebruik van motieven uit het dagelijks leven is de Pop Art kunst vooral ontstaan uit het opgekomen idee dat iedereen over kunst moet kunnen beschikken.

Door het gebruik van herkenbare vormen en motieven werd deze vorm van kunst direct omarmd door het grote publiek en ontstonden er vele uitvoeringsvormen van deze spraakmakende kunstvorm. Dat deze kunstvorm in het algemeen een relatie met de USA heeft gekregen komt waarschijnlijk door de grotere massaliteit in het vermenigvuldigen ervan in dit werelddeel.

Geschiedenis van de Britse Pop Art als kunststroming (1) - 2

Pop Art kunst nam zeker een grote vlucht door de presentaties van kartonnen platenhoezen en affiches voor de muziekwereld. Het ontwerpen en realiseren van collages door knippen en plakken en meestal aanvullen met geschilderde motieven was in. Het publiek genoot ervan en kocht kunst. De Duitse jurist Heinz Beck (Düsseldorf) begon in 1965 te verzamelen en wist een omvangrijke en gevarieerde collectie bijeen te brengen. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-7356-0568-9, “British Pop Art”, Christine Vogt, Kerber Verlag, 2019, 218 pagina’s.

Ludwig Galerie Schloss Oberhausen, Konrad-Adenauer-Allee 46, D-46049 Oberhausen, www.ludwiggalerie.de.


Gerelateerde artikelen