Op bezoek in ateliers van kunstenaars van De Stijl (2)

17 maart 2019

Hij koos er tien uit en verbeeldt hun atelier en hoe ze werkten. Schilderijen, gebouwen, meubels en speelgoed in een nieuwe stijl, dat wilden ze. Heldere rechte lijnen, vlakken in blauw, rood en geel en met combinaties in zwart, wit en grijs, vormden de basis voor grote vernieuwingen in de kunst en in openbare ruimten. Joost Swarte onderzocht ideeën, archieven en werken van de kunstenaars en “bezocht” zelfs hun ateliers.

Op bezoek in ateliers van kunstenaars van De Stijl (2)

En toen De Stijl

Naast een kijkje in de ateliers van genoemde kunstenaars krijgt de lezer een beeld van de activiteiten van J.J.P. Oud, Joaquín Torres Garciá, Ko Verzuu, Piet Mondriaan, Piet Zwart en krijgt de lezer een kijkje in een lokaal van het Bauhaus waar toevallig ook andere beroemde kunstenaars/architecten onder aansturing van Johannes Itten aan het ontwerpen zijn.

Op bezoek in ateliers van kunstenaars van De Stijl (2) - 2
Detail van een leslokaal in een gebouw van Bauhaus. Uit: “En toen De Stijl” van Joost Swarte.

Unieke tekeningen en situaties geven een sfeer van toen weer en dankzij de compacte toelichtingen en interessante wetenswaardigheden over tien kunstenaars uit het erfgoed van De Stijl is er een fantastisch kunstboek voor jong en ouder beschikbaar. In het kunstonderwijs op de middelbare en voortgezette scholen en in kunstopleidingen een onmisbaar document en leerboek over de inhoud en invloedrijke ontwerpen van De Stijl.

ISBN 978-90-258-7238-0, “En toen De Stijl”, Joost Swarte, Uitgeverij Leopold, 2017, 28 pagina’s.


Gerelateerde artikelen