Op bezoek in ateliers van kunstenaars van De Stijl (1)

16 maart 2019

Het Gemeentemuseum Den Haag vierde 100 jaar Mondriaan en De Stijl. In 1917 werd de kunstbeweging De Stijl in Leiden opgericht. Centraal in deze aandacht voor De Stijl stonden ’s-werelds grootste Mondriaancollectie en een van de grootste De Stijl collecties van het Gemeentemuseum. In de expositie vertelde het museum de bezoekers het ontstaan van de wereldbekende kleurencombinatie rood-geel-blauw.

Op bezoek in ateliers van kunstenaars van De Stijl (1)

En toen De Stijl

Voor jonge bezoekers is het boek “En toen De Stijl” beschikbaar. Van dit geweldige succesvolle informatieve kunstboek is inmiddels een tweede druk verschenen. In de vroege jaren van de 20e eeuw kwam er een vernieuwingsdrang in de kunst op gang. Meerdere kunstenaars wilden zich vernieuwen. Op initiatief van kunstenaar, architect en criticus Theo van Doesburg ontstaat het tijdschrift “De Stijl”, waarin kunstenaars hun bijdragen aan een nieuwe stijl konden publiceren.

Al snel worden de kunstenaars Gerrit Rietveld, Bart van der Leck en Vilmos Huszár aan het tijdschrift verbonden. De Stijl groeide uit tot een internationale beweging die vergelijkbaar werd met het Bauhaus, dat ontstaan is in 1919. Zowel De Stijl als het Bauhaus hadden met hun ideeën en uitwerkingen grote invloed op architectuur, ontwerpen en inrichting van binnen- en buitenruimten.

Ontwerpen en gebruiksprodukten van De Stijl zijn ook nu voortdurend zichtbaar in het moderne straatbeeld, binneninrichting en in de beeldcultuur. Het werk van De Stijl kunstenaars inspireert architecten, kunstenaars, ontwerpers, reclamemakers en popartiesten. De bekende striptekenaar en grafisch ontwerper Joost Swarte werd ook geïnspireerd door het vormgeven met eenvoudige middelen door kunstenaars, die deel uitmaakten van De Stijl of erdoor werden beïnvloed. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-90-258-7238-0, “En toen De Stijl”, Joost Swarte, Uitgeverij Leopold, 2017, 28 pagina’s.


Gerelateerde artikelen