Nederlandse kunstpioniers droegen bij aan het Bauhaus

28 februari 2019

Museum Boijmans Van Beuningen maakt met haar laatste tentoonstelling, voor het begin van grootschalige vernieuwingen in en aan het complex van gebouwen en buitenruimten, in “nederland ↔ bauhaus - pioniers van een nieuwe wereld” bijdragen en invloeden van Nederlandse kunstenaars zichtbaar. De expositie blijft tot en met 26 mei 2019 en op 25 mei vindt het grote “Bauhausfest” plaats.

Nederlandse kunstpioniers droegen bij aan het Bauhaus

nederland ↔ bauhaus - pioniers van een nieuwe wereld

In 2019 is het 100 jaar geleden dat het Bauhaus is opgericht op initiatief van de architect Walter Gropius. De revolutionaire kunst- en ontwerpschool heeft ook heden nog steeds invloed op onze uitingen van architectuur en kunst. Kunstenaars als Paul Klee, Wassily Kandinsky, Oscar Schlemmer, Johannes Itten en László Moholy - Nagy maakten deel uit van het lerarenkorps, maar ook de Nederlandse pioniers als Mart Stam, Paul Citroen en Piet Zwart droegen bij aan het karakter en de invloed van het Bauhaus.

Bezoekers van deze unieke expositie maken ook kennis met het werk van pioniers als J.J.P. Oud, Theo van Doesburg, Gerrit Rietveld en Piet Mondriaan. Het Bauhaus werd in 1933 onder staatsdwang gesloten.

Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, 3015 CX Rotterdam, www.boijmans.nl/bauhaus.


Gerelateerde artikelen