Visuele interacties van kleur in werken van Josef Albers (1)

28 februari 2019

De succesvol gehouden expositie “Josef Albers: Interaction” in Villa Hügel Essen is begeleid door de prachtig vormgegeven gelijknamige fors uitgevoerde catalogus. Josef Albers (1888-1976) was één van de leidende kunstzinnige pioniers van de moderne kunst in de 20e eeuw. Hij was een buitengewoon goede onderwijzer, auteur, schilder en kleurenexpert en is vooral bekend geworden door werken in het kader van zijn project “Hommage aan het Vierkant” (geschilderd in de tijd 1950 -1976) en door het unieke studie- en kunstboek “The Interaction of Color”, uitgegeven door Yale University Press in 1963.

Visuele interacties van kleur in werken van Josef Albers (1)

Josef Albers: Interaction

Het nieuwe boek “Josef Albers - Interaction”, eveneens uitgegeven door deze uitgever, is zeer rijk geïllustreerd door het werk van Albers uit zijn gevarieerde en rijke oeuvre. Deze geweldige uitgave is samengesteld door Heinz Liesbrock, directeur van het bekende Josef Albers Museum in Bottrop. Het boek verscheen ter gelegenheid van de eerste grote expositie met het werk van deze kunstenaar na een periode van ruim 30 jaar na de laatste grote kunstexpositie.

Visuele interacties van kleur in werken van Josef Albers (1) - 2
Josef Albers werkt aan een kunstwerk in zijn atelier.

De inhoud beschrijft alle aspecten uit zijn lange en creatieve carrière. De belangrijkste stappen voor zijn succesvolle carrière beginnen door zijn aanstelling als docent aan het wereldbekende instituut Bauhaus in Weimar en Dessau. In meerdere essays bespreken deskundigen zijn activiteiten aan het Bauhaus, zijn besluit om naar de Verenigde Staten te reizen, zijn aanzienlijke bijdragen aan de betekenis van moderne kunst en geven een beeld van zijn frequente bezoeken aan Mexico. De werken in de vorm van reproducties van zijn schilderwerken, afdrukken, voorwerpen, huishoudelijke objecten, werken van glas, foto’s, objecten uit zijn verzameling van sculpturen en schetsen zijn behandeld en gedetailleerd beschreven door een team
van kunstexperts. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-0-300-24083-2, “Josef Albers: Interaction”, Heinz Liesbrock, Yale University Press, 2018, 303 pagina’s.


Gerelateerde artikelen