Geschiedenis van de Britse Pop Art als kunststroming (2)

26 maart 2019

Zijn kunstverzameling is inmiddels ondergebracht in het Wilhelm-Hack-Museum in Ludwigshafen en komt voor de 2e maal als collectie in een museale omgeving. De geestelijke oorsprong van de Pop Art gaat terug naar de in 1952 opgerichte Independent Group, een groep met kunstenaars, architecten, ontwerpers, fotografen en critici, die door voordrachten, discussieronden en tentoonstellingen het kunst- en cultuurklimaat in Londen een impuls wilden geven.

Geschiedenis van de Britse Pop Art als kunststroming (2)

British Pop Art

Kunstenaars als Richard Hamilton en Eduardo Paolozzi droegen bij aan het interesseren van grote groepen Londenaars voor moderne kunst. Ook de inhoud van het kunstonderwijs in de Royal College of Art in Londen droeg bij aan de ontwikkeling van de Pop Art. Verzamelaar Heinz Beck heeft met kennis en toewijding alle basisvormen uit de geschiedenis van de Pop Art verzameld en daarmee antwoorden gegeven op vragen uit de massacultuur en de verbinding tussen Pop Art en “Kunst voor iedereen” op kleurrijke en interessante wijze verklaard.

De muziekbranche speelde een hoofdrol in het verspreiden van Pop Art door het gebruik van kunst op platenhoezen. In de expositie is extra aandacht gegeven aan platenhoezen van de Beatles en speciaal voor het succesvolle album “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”.

Geschiedenis van de Britse Pop Art als kunststroming (2) - 2 Geschiedenis van de Britse Pop Art als kunststroming (2) - 3
LP-platenhoes “The Beatles Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, ontwerp van Peter Blake en Jann Haworth 1967, © Apple Corps. Ltd.

Beelden uit de periode van de seksuele revolutie van de 60-er jaren maken alles compleet. De expositie is begeleid door een prachtig vormgegeven catalogus met afbeeldingen van alle getoonde kunstwerken en vele artikelen en toelichtingen over Pop Art. Een portret van verzamelaar Heinz Beck sluit dit fascinerende kunstdocument af.

ISBN 978-3-7356-0568-9, “British Pop Art”, Christine Vogt, Kerber Verlag, 2019, 218 pagina’s.

Ludwig Galerie Schloss Oberhausen, Konrad-Adenauer-Allee 46, D-46049 Oberhausen, www.ludwiggalerie.de.


Gerelateerde artikelen