Geschilderde diagrammen en tabellen als kunstwerken (2)

28 augustus 2019

Met de titel van de expositie in het MKK te Ingolstadt tot en met 29 september 2019, koos het museum een begrip van de Bauhaus-leerling Margaret Camilla Leiteritz, die op basis van haar grafisch ontwerp haar “geschilderde diagrammen” presenteerde.

Geschilderde diagrammen en tabellen als kunstwerken (2)

Gemalte Diagramme. Bauhaus, Kunst und Infografik

Hiervan uitgaande presenteert het museum in samenhang met de eenheid van beide woorden, een complete expositie met kunst en ontwerpen uit de Bauhaus-periode en een fascinerende hoeveelheid werken van hedendaagse kunst, van onder andere Johannes Itten, Richard Paul Lohse, Max Bill, Horst Bartnig, Lucia Simón Medina, Willem Besseling, Maja Bajevic, Shusaku Arakawa, Mark Lombardi, Frank Maier, Vera Molnar, Karl-Heinz Adler, Channa Horwitz, José Heerkens, Frank Maier, Jorinde Voigt, Nick Koppenhagen en van vele anderen.

De presentatie toont werk van circa 30 internationaal werkende kunstenaars en laat zien hoe uitstraling, betekenis en de esthetische waarde van vele vormen en typen van diagrammen, of een subversieve, ironische of affirmatieve wijze in beeldende kunst hun bedoelde rollen spelen. Alles bedoeld om zo waarheidsgetrouw en zo begrijpelijk mogelijk het publiek of andere groepen personen te informeren, te overtuigen, te intimideren of toch misschien te bedriegen met mooie overzichten.

De kijker neemt zelf op een objectieve wijze waar en wenst uiteindelijk eerlijk geïnformeerd te worden. Door de huidige mogelijkheden om een veelheid aan informatiebronnen te kunnen raadplegen is het mogelijk om de geboden informatie op de juistheid te controleren. Bij de expositie is een prachtig ontworpen catalogus uitgegeven en uitgevoerd in een gebonden editie. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-7356-0553-5, “Gemalte Diagramme. Bauhaus, Kunst und Infografik”, Theres Rohde en Simone Schimpf, Kerber Verlag, 2019, 248 pagina’s.

Museum für Konkrete Kunst, Tränktorstrasse 6-8, D-85049 Ingolstadt, www.mkk-ingolstadt.de.