Geschilderde diagrammen en tabellen als kunstwerken (1)

26 augustus 2019

De kunstexpositie “Gemalte Diagramme” vertelt op visuele wijze over het bestaan van een wonderlijke wisselwerking tussen infografiek en kunst, dat volgens kunstexperts is ontstaan aan de start van het functioneren van Bauhaus. Het principe van de visuele combinatie tussen de zogenoemde infografiek en kunst ligt in het ontwerpen en realiseren van systematisch opgezette vlakverdelingen van wiskundige vormen, menselijke figuren, tabellen, grafieken, diagrammen, natuurkijke vormen en symbolische figuren.

Geschilderde diagrammen en tabellen als kunstwerken (1)

Gemalte Diagramme. Bauhaus, Kunst und Infografik

Ondersteunend daarin is het gebruik van kleur, vormgeving en presentatie. De vroegere eenvoudige presentaties van getallen, lijnen en vormen kregen steeds meer versieringen en veelal kunstzinnige uitstralingen. In de periode van Bauhaus werden deze vormen van presentaties van getallen en gegevens onderwezen in meerdere vakken van het kunstonderwijs. Dankzij deze aandacht voor de presentatie van meestal saaie getallen en stroomschema’s is er een bepaalde kunststijl ontstaan in de wereld van de “Infografiek”.

Of het nu een organisatieplan of een schema met een orderverloop in het kantoor is, de koortskrommen in een ziekenhuis of de verkiezingsuitslagen op de televisie zijn, diagrammen en schema’s zijn altijd nuttig voor de duidelijkheid. Zij omgeven ons dagelijks en dragen bij de indrukken en ervaringen te versterken. Gedrukte en beeldmedia kunnen niet meer zonder deze vorm van verstrekking van informatie door de getallen en eenheden in beelden te “verpakken”. Het gezegde: “Een beeld zegt uiteindelijk meer dan duizend woorden.” is hier duidelijk van toepassing. (Wordt vervolgd).

Geschilderde diagrammen en tabellen als kunstwerken (1) - 2
100 jaar Instituut Bauhaus (1919-1933).

ISBN 978-3-7356-0553-5, “Gemalte Diagramme. Bauhaus, Kunst und Infografik”, Theres Rohde en Simone Schimpf, Kerber Verlag, 2019, 248 pagina’s.

Museum für Konkrete Kunst, Tränktorstrasse 6-8, D-85049 Ingolstadt, www.mkk-ingolstadt.de.


Gerelateerde artikelen