Gezichtsbedrog in Italiaanse sfeer

22 juni 2013

De Italiaanse landschappen en historische steden hebben magische en mythische uitstralingen en zijn de inspiratiebronnen voor vele kunstenaars en fotografen om alles wat zij zien te bewerken en vast te leggen. De sfeer uit Pompeï en Venetië heeft een grote aantrekkingskracht bij de ontwerpers van moderne luxe douche- en badkamers en zwembaden en de sfeer van Toscane roept fraaie vergezichten op bij ontwerpers en inrichters van ruimten.

Gezichtsbedrog in Italiaanse sfeer

Trompe L’Oeil - Italy Ancient and Modern

Sfeervol gezichtsbedrog

De fascinerende Toscaanse landschappen en de mooie beelden uit Pompeï zijn door het creatieve echtpaar Ursula en Martin Benad vele malen gebruikt als materiaal voor het creëren van dezelfde omgeving en sfeer. Zij zijn in staat om alles wat zij schilderen echt te laten zijn. Al dat moois is echter gezichtsbedrog in de vorm van trompe l’oeil. De Italiaanse motieven en kleuren zijn uitermate geschikt als bron voor beschilderingen.

Het ideeënboek is uitermate geschikt voor ontwerpers van deze vorm van schilderkunst en begint met een bespreking van de realiteit en de sfeer van het huidige Italië. Dankzij vele voorbeelden van het echtpaar zien lezers goedgeslaagde driedimensionale beelden alsof zij er midden in staan. Verbazend is het gemak waarop zij de echtheid van het gezichtsbedrog stap voor stap schilderen en laten ontstaan. Het mooie voorbeelden boek geeft ook tips en aandachtspunten voor het realiseren van schaduw, kleur en diepte. Heel kunstig is het schilderen van ornamenten, mozaïek, water en luchten. Een kleurrijk modelboek voor schilders.

ISBN 978 0 393 73241 2, “Trompe L’Oeil - Italy Ancient and Modern”, Ursula E. en Martin Benad, W.W. Norton & Company, 2008, 96 pagina’s


Gerelateerde artikelen