Grondbeginselen van de visuele waarneming

19 juni 2017

In een nieuwe serie studieboeken voor de opleidingen voor opticiens en optometristen verscheen in het voorjaar het eerste deel. De serie wordt uitgegeven door de Duitse branchevereniging WVAO. Het studiemateriaal maakt deel uit van een verplicht te gebruiken pakket aan boeken en publicaties die volledig aansluiten op de opleidingen voor opticiens en optometristen. Door de opzet van het leerboek kunnen ook de Nederlandse collega’s op ruime schaal gebruik maken van dit uitstekend verzorgde lesmateriaal. Het eerste deel bevat de onderwerpen optische en fysiologische grondbeginselen. De auteurs behandelen beide onderwerpen gedetailleerd en vakkundig in dertien hoofdstukken.

Grondbeginselen van de visuele waarneming

Refraktionsbestimmung – Teil 1 Optische und physiologische Grundlagen

Anatomie van het oog
Het eerste hoofdstuk gaat in op de bouw van het menselijk oog met het hoornvlies, de iris, de pupil, de lens en het netvlies en alle andere functionele onderdelen van het oog. Essentiële principes en afmetingen zijn daarbij aangegeven. Onderwerpen als chromatische aberratie, rood-groen test, scherptediepte en contrastgevoeligheid zijn uitgebreid behandeld. In de volgende hoofdstukken vindt de lezer leerstof over oogafwijkingen, gezichtsscherpte en optische correctiemiddelen. In de westelijke wereld lijdt bijna 20 procent van de bevolking aan myopie, een hinderlijke oogafwijking.

De auteurs beschrijven zeer gedetailleerd en op een duidelijke wijze alle voorkomende vormen van myopie. Telkens zijn de belangrijkste details in kleur afgebeeld. Personen met een bepaalde vorm van myopie zien bepaalde kleuren in het opvallend licht op het netvlies intenser en zullen daardoor ook beïnvloed worden bij de waarneming. Het leerboek eindigt met de behandeling van onder andere astigmatisme, accommodatie en presbyopie.

Een compacte opgave met literatuur en een register met trefwoorden sluiten het duidelijke en praktisch gerichte studieboek en vraagbaak af. Ook praktiserende oogheelkundigen, optometristen en opticiens vinden waardevolle beschouwingen over alle onderwerpen uit het vakgebied.

ISBN 3 935647 09 3, “Refraktionsbestimmung - Teil 1 Optische und physiologische Grundlagen”, Andreas Berke en Richard Färber, WVAO bibliothek, 2001, 207 pagina’s.


Gerelateerde artikelen