Haags verzetsfotograaf legt bevrijding vast in 3D-foto's

21 augustus 2014

Het boek “Wim Berssenbrugge” vertelt op boeiende en uiterst interessante wijze over zijn leven en vooral over zijn foto’s die hij maakte in de vreugdevolle periode van de bevrijdingsjaren in Den Haag.

Haags verzetsfotograaf legt bevrijding vast in 3D-foto's

Wim Berssenbrugge

Hij beleefde tevens spannende jaren als een bekwame verzetsman en verzetsfotograaf.
Wim Berssenbrugge (1918-2007) werd bekend als stereofotografie deskundige en als reisfotograaf. Minder bekend is echter dat hij in de hongerwinter van 1944-1945 fotograaf was bij de Haagse spionagegroep Organisatie G. Hiervoor maakte hij foto’s van spionage documenten en foto’s van de opstijgende V-2 raketten vanuit de tuin van het Vredespaleis. Zijn unieke stereoscopische opnamen maakte hij al op jonge leeftijd met een zelfgebouwde 3D-camera door twee identieke fotocamera’s samen te bouwen. Op zijn naam staan dan ook meerdere octrooien voor de samenbouw van twee camera’s tot een stereocamera. Het prachtige fotodocument bevat uniek materiaal in stereoscopie van een periode waarin geluk en verdriet afgewisseld zijn met zon en vernietiging. Ook het werk in de optische industrie en als fotolaborant bij de Oude Delft is beschreven. Privé is Wim Berssenbrugge bezig als fotograaf en maakt mooie foto’s tijdens zijn reizen. Hij wordt uiteindelijk freelance fotograaf en een veel gevraagd reisfotograaf.

ISBN 978-94-6010-044-4, “Wim Berssenbrugge”, Johan Degewij, Uitgeverij De Nieuwe Haagsche, 2010, 210 pagina’s + stereokijker.


Gerelateerde artikelen