Herinneringen aan Albert Einstein

17 augustus 2017

De geboortestad van de wereld beroemde wetenschapper en genie Albert Einstein (1879-1955) herdacht in 2004 met een grote expositie het feit dat Einstein er 125 jaar geleden geboren is. Terecht is Ulm (D) daar trots op. Albert Einstein is één van de bekendste wetenschappers uit de 20e eeuw. Eigenlijk net zo bekend als Isaac Newton en Christiaan Huygens. De stad Ulm zorgde voor een cultuurhistorisch overzicht van het leven en het werk van deze fysicus.

Herinneringen aan  Albert Einstein

Albert Einstein

Ondanks de brede opzet van het concept voor een groot publiek van jong en oud, was de expositie van hoge wetenschappelijke waarde en inhoud. Naast het publiek stonden ook de moderne wetenschappers versteld van de verrassende diepgang. De expositie over Albert Einstein bestond uit twee elkaar sterk aanvullende delen. Als rode draad liep door de expositie de biografische oriëntatie. Hoogtepunten en bijzonderheden uit het leven van Einstein werden in deze biografische structuur in ruime mate uitgelicht.

Ook de mens Einstein met al zijn persoonlijke en familieproblemen kwam uitgebreid voor het voetlicht. Al op zeer jonge leeftijd ging Einstein met zijn ouders naar München. Daar groeide hij op. In het Zwitserse Zürich studeerde hij. Zijn werk en vooral zijn eerste wetenschappelijke successen had hij in Bern. Hij reist veel en wordt zelfs Zwitsers staatsburger.

De expositie toonde onder andere zijn originele Zwitsers paspoort, zijn pijp, een aantal amateurfilms met vrienden en bekenden en meerdere nooit getoonde liefdesbrieven. Het laatste deel van zijn leven werkte en woonde Albert Einstein in Princeton (USA). Rondom het concept organiseerde het museum voordrachten, discussies, themadagen, kinderprogramma’s, rondleidingen en interactieve computer-simulaties. Een goed verzorgde en ruim geïllustreerde catalogus was tijdens de in het Duitse Ulm tot 29 augustus 2004 lopende expositie verkrijgbaar.

Herinneringen aan  Albert Einstein - 2 Herinneringen aan  Albert Einstein - 3 Herinneringen aan  Albert Einstein - 4
Postzegels over het leven en het werk van Albert Einstein (1879-1955).

De ingebonden catalogus beschrijft aan de hand van foto’s en illustraties van certificaten, boeken, aantekeningen, brieven en covers het rijke leven en het werk van Albert Einstein. Het boek leest als een familie-album met verwijzingen en uitleg over zijn verhandelingen en uitvindingen. Ook bevat het boek de afschriften van de correspondentie met Sigmund Freud en kopieën van zijn verschillende paspoorten. In 1921 ontving Albert Einstein in Stockholm de Nobelprijs voor Natuurkunde.

ISBN 3 03823 101 0, “Albert Einstein”, Ze’ev Rosenkranz, Historisches Museum Bern, 2004, 231 pagina’s.

Stadthaus Ulm, Münsterplatz 50, D-89073 Ulm, www.stadthaus.ulm.de.


Gerelateerde artikelen