Het Cultuurhuis BASF zorgt voor bekendheid kunstenaar

21 oktober 2019

De expositie “Ausgerechnet Zuse” stond volledig in het teken van de kunstzinnige inspanningen van computerpionier, ingenieur en uitvinder Konrad Ernst Otto Zuse (1910-1995). Een half jaar voor de start van de expositie nam BASF de krachtigste computer in de chemiebranche in gebruik. Voor het Cultuurhuis een unieke aanleiding om de kunstwerken van Zuse in het zonnetje te zetten en bij de expositie een prachtige catalogus te produceren (cat.74).

Het Cultuurhuis BASF zorgt voor bekendheid kunstenaar

Cultuurhuis van BASF in Schwarzheide

Met de expositie “The Art of Transformation” sloot BASF kunstzinnig aan op een volledige digitalisering van haar productieprocessen. Deze speciale expositie staat volledig in het teken van digitale kunst. De catalogus (cat.75) bevat een groot aantal uitvoeringen van digitale kunst in de vorm van foto’s, collages, mix-media, video’s, digitale tekeningen als litho’s, 3D-animaties en digitale patronen op doek.

In de expositie met de titel “Un Film Dans La Tête” presenteerde het Cultuurhuis de kunstwerken van Alain Signori. De Franse kunstenaar heeft een eigen karakteristieke stijl ontwikkeld in werken met slechts enkele lijnen en weinig perspectief. Centraal staat het menselijk hoofd, dat telkens alleen of in groepen gevisualiseerd wordt.

Het Cultuurhuis BASF zorgt voor bekendheid kunstenaar - 2 Het Cultuurhuis BASF zorgt voor bekendheid kunstenaar - 3 Het Cultuurhuis BASF zorgt voor bekendheid kunstenaar - 4

Het lukt hem daarbij complexe denkprocessen, emotionele situaties en geestelijke gedachten in een gereduceerde beeldtaal tot uitdrukking te brengen. Meer dan 100 werken zijn afgebeeld in de catalogus 76. Onder de titel “Partizipation” startte het Cultuurhuis van BASF in Schwarzheide een nieuw cultuurprogramma met het onderwerp “Duurzaamheid” in samenwerking met het instituut SeeCampus.

In de eerste expositie van de serie van drie staat het werk van de Berlijnse kunstenaar en architect Martin Kaltwasser centraal. Zijn achtergrond als architect leverde een scala aan bouwwerken en -constructies op van een tijdelijke aard. Ook toont de expositie en de catalogus (cat.77) objecten en sculpturen die eveneens door de uitvoering ervan ogenschijnlijk maar even mee gaan. Door de foto’s krijgt de lezer een beeld.


Gerelateerde artikelen