Optische en visuele illusies zorgen telkens voor ongeloof

20 oktober 2019

Door de auteur en verzamelaar Al Seckel (1958-2015) werd al in 1998 begonnen aan het verzamelen van afbeeldingen met optische en visuele illusies. Dankzij deelname aan de feestelijke bijeenkomst en congres ter gelegenheid van de 100e geboortedag van M.C. Escher in Rome ontmoette hij meerdere kunstenaars, die voornamelijk kunstwerken realiseerden op het vlak van illusies.

Optische en visuele illusies zorgen telkens voor ongeloof

Optische Illusionen

Zij gaven hem veel afbeeldingen van hun werken en bracht hij daarna met zijn uitgever een mooie publicatie op de markt. Van die publicatie zijn er inmiddels vele herdrukken verschenen in meerdere vertalingen. Met de uitgave van dat kunstboek kwam de grote stroom van publicaties met en over optische en visuele illusies op gang. Ook bij uitgeverij Tosa verschenen meerdere titels over dit veel gewaardeerde en besproken onderwerp.

Telkens weer worden lezers vooraf goed gewaarschuwd om vooral je eigen ogen niet te vertrouwen. Door ontwerpers van optische en visuele illusies wordt namelijk gespeeld met een aantal eigenschappen of “tekortkomingen” in ons visuele systeem. Er is regelmatig sprake van het fenomeen van optisch bedrog. Van één van de eerste boeken van Al Seckel verscheen een ingebonden editie.

Na de uitgebreide inleiding krijgen de lezers een interessant overzicht van nagenoeg alle voorkomen soorten en typen van gezichtsbedrog in de vorm van optische en visuele illusies en andere vormen van gemanipuleerde afbeeldingen en objecten. Dankzij de groot formaat afbeeldingen en toelichtingen een prachtig boek voor alle liefhebbers van optisch bedrog.

ISBN 978-3-86313-529-4, “Optische Illusionen”, Al Seckel, Tosa Verlag, 2017, 256 pagina.