Vibrerende kunst van Peter Kogler speelt met perceptie

11 oktober 2019

De catalogus en kunstboek “Connected Peter Kogler with …” begeleidt de gelijknamige tentoonstelling in het Kunsthaus Graz, die nog te bezichtigen en te beleven is tot en met 20 oktober 2019. De samenstellers van deze groots opgezette tentoonstelling tonen werken uit de 20e eeuw in een kunstzinnige combinatie met hedendaagse ruimtelijke werken van kunstenaar Peter Kogler. Zijn werken zijn verbonden met geselecteerde werken van kunstenaars Fernand Léger, George Antheil, Friedrich Kiesler of Hedy Lamarr.

Vibrerende kunst van Peter Kogler speelt met perceptie

Connected. Peter Kogler with …

Deze kunstenaars behoren tot een kunstgeneratie die elkaar sterk inspireerden en een synthese in hun werk nastreefden. De gecombineerde werken van Kogler vormen daarbij een ruimtelijk beleefbare en een alles verbindende structuur. Een omvangrijk plaatjesgedeelte in de tweetalige (D/E) catalogus tracht deze ruimtelijk gerealiseerde kosmos weer te geven. Sinds de 20-er jaren van de vorige eeuw realiseerden architecte en activiste Charlotte Perriand, schilder en filmer Fernand Léger en musicus George Antheil toonaangevende bijdragen voor de kunstwereld en vormden zeker inspiratiebronnen voor beginnende kunstenaars en vele kunstverzamelaars.

De catalogus bevat meerdere essays over de kunstenaars, hun overeenkomsten en relaties en de opbouw van de tentoonstelling. Ook over de ruimtelijke en illusionistisch bewegende kunst van Peter Kogler is uitgebreid geschreven en geeft de catalogus een uitgebreide tekst van een conversatie tussen Peter Kogler en curator Katrin Bucher Trantow. Het geheel aan opstellingen en installaties heeft tevens een multimediaal karakter door de projecties en muzikale installaties. Door presentaties van een diversiteit aan kunst uit bijna een eeuw kunstgeschiedenis zijn bezoekers actief aanwezig in het museum.

Naast kunstwerken en installaties van de reeds genoemde kunstenaars biedt deze interactieve tentoonstelling een kunstzinnige blik in de werelden van kunstenaars Otto Neurath, Franz Pomassl, Winfried Ritsch en Frans West. De wonderlijke en bewust gekozen combinatie van stijlen en kunstuitvoeringen heeft de bezoeker veel tijd nodig om alles te ervaren. Peter Kogler heeft het museum voor de periode van de tentoonstelling als een werkende visuele machine ingericht. Onophoudelijk is er ergens wel iets in beweging, wordt er muziek gemaakt of krijgt de ruimte een onverwachte uitstraling.

Vibrerende kunst van Peter Kogler speelt met perceptie - 2

Het is een levende toneelvoorstelling waarin het publiek een actieve rol vervuld. Peter Kogler is een kunstzinnige pionier in het toepassen van een computer en de mogelijkheden om kunst te ontwerpen. Zijn werk is internationaal erkend en zijn ontwerpen sieren wereldwijd een diversiteit aan locaties in openbare ruimten, op muren, plafonds, vloeren en wanden en als objecten, sculpturen, multimedia-installaties en vele andere vormen van tijdelijke en permanente uitvoeringen. Het kunstboek is een prachtige document om Kogler te leren kennen.

ISBN 978-3-903320-06-2, “Connected. Peter Kogler with …”, Katrin Bucher Trantow, Verlag für moderne Kunst, 2019, 232 pagina’s.

Kunsthaus Graz, Lendkai 1, A-8020 Graz, www.kunsthausgraz.at.