René Magritte zorgde voor nieuwe manier van kijken (2)

3 oktober 2019

De iconische voorstelling is een kwaliteitskenmerk van Magritte. Ook door de andere werken met veelal voor hem iconische afbeeldingen weten wij in het algemeen veel van de kunstenaar. Na het gedetailleerd lezen van dit nieuwe wetenschappelijke boek over het werk van Magritte werpen verschillende aspecten, kenmerken en kunstzinnige bijzonderheden in het oeuvre van de schilder een aanvullend licht op zijn schatten voor de ontwikkeling van de moderne surrealistische, illusionistische en beeldtaalkunst.

René Magritte zorgde voor nieuwe manier van kijken (2)

René Magritte and the art of thinking

Het mystieke rondom Magritte en zijn machtig mooie werken heeft hij voor een deel zelf veroorzaakt door onder meer zijn geïllustreerde aantekeningen en beschouwingen en de daaruit voortgekomen eigen en andere gepubliceerde boeken.

Na een uitgebreide inleiding over de inhoud van het studieboek koos de auteur voor een indeling met vijf hoofdstukken, met opvallende titels als: “Gedachten komen tot leven”, “Het gebruik van spraak in schilderkunst”, “Het mysterie van het zichtbare”, “Geïnspireerde gedachten” en het hoofdstuk met conclusies met meerdere foto’s uit het familiealbum, werkfoto’s en foto’s van zijn werk. Eén van de foto’s bevat een afbeelding van het werk “De filosofische lamp” (1936) waarop de neus van Magritte eindigt in zijn pijp.

René Magritte zorgde voor nieuwe manier van kijken (2) - 2 René Magritte zorgde voor nieuwe manier van kijken (2) - 3 René Magritte zorgde voor nieuwe manier van kijken (2) - 4

Hoe kan een kunstschilder zoiets bedenken? Zo geniaal van eenvoud en zo spraakmakend: dat moet wel haast een Magritte zijn! Uiteindelijk voelen we ons aangetrokken tot de paradoxaal raadselachtige en memorabele schilderijen van Magritte omdat zijn kunst ons aan het denken heeft gezet. Het boek voor alle liefhebbers van Magritte en voor alle docenten en studenten in de moderne kunst een onmisbare publicatie en eindigt met een literatuuroverzicht en een uitgebreid trefwoordenregister.

ISBN 978-1-138-05427-1, “René Magritte and the art of thinking”, Lisa Lipinski, Routledge Publishing, 2019, 139 pagina’s.