René Magritte zorgde voor nieuwe manier van kijken (1)

2 oktober 2019

De inhoud van het boek “René Magritte and the Art of Thinking” is het resultaat van een wetenschappelijke benadering van de verrassende en vernieuwende kunst van de Belgische schilder en kunstenaar René Magritte (1898-1967). De auteur van dit geweldige kunstdocument werd sterk geïnspireerd door de werken in de expositie “Magritte: The Mystery of the Ordinary” in het Museum voor Moderne Kunst, NY.

René Magritte zorgde voor nieuwe manier van kijken (1)

René Magritte and the art of thinking

Dankzij de medewerking, adviezen en bijdragen van tientallen collega’s en relaties van de auteur is een zeer waardevol werk tot stand gekomen over de oneindig mooi ontwikkelde beeldtaal en het visuele spel met ons complete visuele systeem, waarmee Magritte ons weer weet te boeien en te verrassen.

Hij opent een deur om een wolk haar weg te laten vervolgen; hij pakt zijn palet, verf, een kwast en schildert zijn vrouw; hij schildert het beeld van een pijp en geeft in woorden aan dat het geen pijp is; op een ezel voor een venster staat een schilderij van een landschap, maar door de rest van het beeld gezien door het raam is de voorstelling op het doek het landschap.

René Magritte zorgde voor nieuwe manier van kijken (1) - 2 René Magritte zorgde voor nieuwe manier van kijken (1) - 3
Elsevier januari 1999; Vrije Academie voorjaar 2017.

De kijker is flink gedesoriënteerd door de samenvallende voorstellingen. De kunstenaar realiseerde een visuele en conceptionele paradox. Het beschilderde doek is gelijktijdig het imaginaire en reële beeld in het landschap. Het schilderij met deze voorstelling maakt deel uit van zijn oeuvre uit zijn eerste surrealistische periode, die liep van 1926 tot in 1938. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-1-138-05427-1, “René Magritte and the art of thinking”, Lisa Lipinski, Routledge Publishing, 2019, 139 pagina’s.