Johann Wolfgang Goethes transformatie van de wereld (3)

8 september 2019

De catalogus is tevens een fotodocument met getuigenissen van het oorspronkelijke en het in 1944 totaal verwoeste geboortehuis in Frankfurt am Main. Ook zijn er foto’s van activiteiten op diverse gedenkdagen in Weimar en van scènes uit toneelstukken. Na een uitgebreide inleiding, die een licht politiek tintje heeft, op het concept van de expositie, brengt de catalogus een serie essays over bepaalde thema’s uit het leven en werk van Goethe.

Johann Wolfgang Goethes transformatie van de wereld (3)

Goethe. Verwandlung der Welt

Elk essay is bovendien voorzien van afbeeldingen. De inhoud van de essays is afgestemd op de volgorde in tijd van de belangrijkste feiten, gebeurtenissen en ontwikkelingen in het leven van Goethe. Over de nog jonge Johann is meer bekend geworden door de eigen biografie, die hij schreef in 1809.

In 1774 publiceerde hij de roman over het lijden van de jonge Werther. Het werd een bestseller. Over de reis in 1786 door Italië en zijn belevenissen is veel geschreven. In Italië verbleef hij 2 jaar. Tussen de jaren 1813 en 1817 maakte hij zij tweede reis door Italië en publiceerde zijn verhalen.

Goethe werd ook betrokken bij militaire activiteiten tijdens de Franse revolutie en beleefde in de Champagne en in Mainz het oorlogsgebeuren. Van onschatbare waarde is het eindresultaat geworden van zijn natuurwetenschappelijke studie over het fenomeen kleur, dat uiteindelijk als samenvatting in 1810 is gepubliceerd onder de titel “Farbenlehre”.

Johann Wolfgang Goethes transformatie van de wereld (3) - 2 Johann Wolfgang Goethes transformatie van de wereld (3) - 3

Alhoewel zijn benadering van de kleurentheorie niet op grote schaal in praktische gebruik kwam, heeft zijn benadering toch velen geïnspireerd. Een expositie om niet te missen!

ISBN 978-3-7913-5892-5, “Goethe. Verwandlung der Welt”, Thorsten Valk, Prestel Verlag, 2019, 303 pagina’s.

Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland, Helmut-Kohl-Allee 4, D-53113 Bonn, www.bundeskunsthalle.de.


Gerelateerde artikelen