Sculpturen van Tony Cragg in oneindige vormgevingen (1)

1 september 2019

In het fraai op een heuvel gelegen Museo Nivola, het museum voor moderne kunst in Orani op Sardinië, vond vorig jaar de expositie “Anthony Cragg. Endless Form” plaats. In het onder architectuur gebouwde museum en op het bijbehorende museumterrein waren de sculpturen van Cragg’s solo-expositie opgesteld. Zowel in binnen- als in buitenopstellingen laten de moderne sculpturen van Cragg zich gelden door de wonderlijke vormen en wisselende uitstralingen voor de nieuwsgierige bezoekers. De meeste sculpturen van Cragg vragen er om van alle kanten bekeken te worden.

Sculpturen van Tony Cragg in oneindige vormgevingen (1)

Anthony Cragg. Endless Form

De voorzijde van het bijbehorende tweetalige (Italiaans/Engels) kunstboek toont al een aantal voorbeelden van de magisch gevormde en gebouwde sculpturen en objecten van de meester van moderne beeldhouwkunst en het gebruik van diverse materialen. Het zijn juist de buitenopstellingen die interfereren met de omgeving van de vormen in het landschap en de heuvels.

Sculpturen van Tony Cragg in oneindige vormgevingen (1) - 2
Museo Nivola in de plaats Orani op Sardinië.

Ogenschijnlijk zijn de vormen willekeurig ontstaan, maar menige bezoeker en kijker naar de sculpturen zullen zo hun twijfels hebben, omdat er ook menselijke contouren zichtbaar zijn. Vanuit elke kijkpositie is er weer een verrassende ontdekking te zien. Er is genoeg ruimte en tijd om flink te fantaseren. Anthony (Tony) Cragg is in 1949 in Liverpool (GB) geboren en woont en werkt sinds 1977 in Wuppertal (D). In Wuppertal, de thuisbasis van Cragg, is een permanente expositie ingericht voor het tonen van zijn beelden, objecten en sculpturen, onder de naam Sculptuurpark Villa Waldfrieden. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-85881-834-8, “Anthony Cragg. Endless Form”, Giuliana Altea en Antonella Camarda, Verlag Scheidegger & Spiess, 2019, 143 pagina’s.


Gerelateerde artikelen