Sculpturen van Tony Cragg in oneindige vormgevingen (2)

1 september 2019

Het park van bijna 30 are is gelocaliseerd tussen de stadsdelen Barmen en Elberfeld in een bosrijke omgeving. Regelmatig toont de organisatie in speci-aal opgebouwde exposities in het park of in één van de bijbehorende gebouwen de kunst en sculpturen van gastkunstenaars. Aanvankelijk werkte Cragg met materia-len uit de natuur, met huishoudelijk- en bedrijfsafval en met bontgekleurde plastic onderdelen.

Sculpturen van Tony Cragg in oneindige vormgevingen (2)

Anthony Cragg. Endless Form

Hij maakte daarvan plastie-ken en collages en maakte tekeningen. In het midden van de 80-er jaren van de vo-rige eeuw was er een omslag in het ver-werken van genoemde materiaalbronnen. Hij begon grote bronsplastieken te maken. Aan verschillende kunstopleidingen was hij als docent en later als hoogleraar ver-bonden. Het park Waldfrieden kocht hij in 2006 en opende hij het gerenoveerde park en een nieuwe expositiehal in 2008 het eigen beeldenpark.

Sculpturen van Tony Cragg in oneindige vormgevingen (2) - 2 Sculpturen van Tony Cragg in oneindige vormgevingen (2) - 3
New Figuration, 1985, plastic, 440 x 350 cm en Selfportrait with Sack, 1980, plastic en canvas, 180 x 180 cm, Anthony Cragg; afbeeldingen uit het kunstboek “Anthony Cragg. Endless Form”.

Het kunstboek met meerdere afbeeldingen uit het oeuvre van de kunstenaar geeft een informatief en een leerzaam beeld uit zijn ontwikkeling als kunstenaar. De onderstaande afbeeldingen laten zijn visitekaartjes op het gebied van de collage met plasticstukjes en -vormen zien. Door de tweetalige artikelen krijgen de lezers een volledig beeld over het werk en leven van de kunstenaar. In het eerste artikel is zijn materiaal keuze bij een ont-werp besproken. Het tweede artikel geeft een beeld over zijn vroegere werk uit een periode tussen 1970 en 2000 en sluit dit rijk geïllustreerde compacte kunstboek af met een overzicht van de belangrijkste feiten, bijzonderheden en gebeurtenissen uit het leven en werk van Tony Cragg.

ISBN 978-3-85881-834-8, “Anthony Cragg. Endless Form”, Giuliana Altea en Antonella Camarda, Verlag Scheidegger & Spiess, 2019, 143 pagina’s.


Gerelateerde artikelen