Johann Wolfgang Goethes transformatie van de wereld (2)

8 september 2019

De groots opgezette expositie bevat circa 250 stukken uit museale collecties en uit privéverzamelingen. De specifieke klassieke stukken van Goethe en over Goethe zijn aangevuld met bijpassende kunstwerken van Caspar David Friedrich, Auguste Rodin, William Turner, Angelika Kauffmann, Piet Mondriaan, Paul Klee, Ólafur Elíasson, Andy Warhol, Cy Twombly en Barbara Klemm. Daarmee is het tijdsbeeld rondom Goethe opgerekt van de late 18e en vroege 19e eeuw naar de huidige tijd.

Johann Wolfgang Goethes transformatie van de wereld (2)

Goethe. Verwandlung der Welt

Ook kunnen bezoekers de prachtige daktuin bezoeken, die ingericht is naar de tijd en ideeën van Goethe. We kijken daarmee in de spiegel van Goethes levenslange belangstelling van de dichter voor planten, tuinen, natuur en plantkunde. De inrichting stemt overeen met tuinen in Weimar, die Goethe heeft ontworpen en gemaakt.

Bij de expositie is een geweldig mooie ingebonden catalogus verschenen met artikelen en een schat aan afbeeldingen van originele stukken van Goethe, van documenten, voorwerpen en objecten uit de tijd van Goethe en van vele schilderijen, die verwijzen naar of geïnspireerd zijn op werk van Johann Wolfgang von Goethe. Vermakelijk en van bijzondere waarde is het portret van Goethe dat geschilderd is in 1940 door de surrealist André Masson. (Wordt vervolgd).

Johann Wolfgang Goethes transformatie van de wereld (2) - 2 Johann Wolfgang Goethes transformatie van de wereld (2) - 3
Aan de twee exposities, één in enkele ruimten van het museum en één op het dak van het museum, zijn activiteiten voor volwassenen en jongeren gekoppeld. Voor jongeren zijn twee lesboekjes ontwikkeld, waardoor zij actief zullen zijn bij de rondgang langs de museumstukken op de locaties.

ISBN 978-3-7913-5892-5, “Goethe. Verwandlung der Welt”, Thorsten Valk, Prestel Verlag, 2019, 303 pagina’s.

Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland, Helmut-Kohl-Allee 4, D-53113 Bonn, www.bundeskunsthalle.de.


Gerelateerde artikelen