Bridget Riley laat patronen en kleur in beweging komen (1)

9 oktober 2019

Zonder enige twijfel mag de bekende Engelse kunstenares Bridget Riley zich sinds 1965 de koningin van de op-art noemen. Deze internationale erkenning voor haar kunstzinnige initiatieven en creaties werd haar gegeven na een deelname aan de expositie “The Responsive Eye” in hetzelfde jaar in New York. Zij was er niet heel blij mee, omdat het publiek en de kunstkopers haar daarmee in een bepaalde richting van optisch-geometrische kunst beoordelen en plaatsen.

Bridget Riley laat patronen en kleur in beweging komen (1)

Bridget Riley. Entdecken, was Sehen sein kann

Uiteindelijk kunnen we constateren dat haar oeuvre voornamelijk bestaat uit een verzameling van geometrisch-abstracte kunst met een sterke invloed op het kijkgedrag van de bezoekers van haar exposities. Haar geraffineerde spel met de punten, lijnen, golven en wiskundige figuren levert telkens weer verrassende en magische afbeeldingen op, waarin gespeeld wordt met enkele tekortkomingen in ons visuele waarnemingssysteem.

In de grote expositie “Bridget Riley - Prints” brengt het Museum im Kulturspeicher Würzburg een mooie verzameling van 80 zeefdrukken uit de Londense studio van kunstenares Bridget Riley (1931). De expositie is te zien tot en met 13 oktober 2019. Ruim 18 jaar geleden werd de kunstcollectie van Peter C. Ruppert toegevoegd aan de collectie van het toen nieuw opgerichte museum.

Bridget Riley laat patronen en kleur in beweging komen (1) - 2 Bridget Riley laat patronen en kleur in beweging komen (1) - 3

De collectie van concrete kunst uit Europa na 1945 bevat twee schilderijen van de kunstenares, die tevens deel uitmaken van de expositie van 80 zeefdrukken. Het is met name het schilderij K’ai ho uit 1974 dat grote indruk maakte op de bezoekers van het museum, door het spontaan sterk bewegende golvende lijnenpatroon. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3928155-68-7, “Bridget Riley. Entdecken, was Sehen sein kann”, Marlene Lauter, Museum im Kulturspeicher Würzburg, 2019, 48 pagina’s.

Museum im Kulturspeicher Würzburg, Oskar-Laredo-Platz 1, D-97080 Würzburg, www.kulturspeicher.de.


Gerelateerde artikelen