Het educatieve en creatieve wonder van optische kunst

15 februari 2020

Volwassenen en natuurlijk ook jongeren kunnen op een ontspannen wijze kennismaken met het visuele wonder van op art als moderne en spraakmakende stroming in de kunst. Het concept van de expositie “Vertigo - Op Art en een geschiedenis van visuele draaiduizeligheid 1520-1970” is ontstaan in Wenen in het Museum voor Moderne Kunst. Na een zeer succesvolle expositieperiode werd in november 2019 deze groots opgezette expositie geopend in het Kunstmuseum Stuttgart, die tot en met 19 april 2020 is te bezoeken.

Het educatieve en creatieve wonder van optische kunst

Vertigo - Op Art en een geschiedenis van visuele draaiduizeligheid 1520-1970

Op de drie verdiepingen geplaatste en opgehangen stukken kunnen bezoekers een aantal objecten ook zelf bedienen voor een extra ervaring met optredende optische effecten. Gedurende de periode van de expositie in Stuttgart heeft het museum diverse activiteiten georganiseerd in de vorm van rondleidingen, voordrachten, workshops en de mogelijkheden om als groep experimenten uit te voeren rondom het thema Vertigo.

Voor onderwijsdoeleinden is er geen brochure beschikbaar in Stuttgart. Door onze contacten met MuMoK in Wenen kunnen wij nu over de daar samengestelde onderwijsbrochure (Duits/Engels) beschikken. De inhoud van dit voortreffelijke lesmateriaal is geheel afgestemd op gebruik door leerlingen uit het basisonderwijs en middelbaar onderwijs, die onder leiding in een groepje een rondgang maken in de expositie.

Het educatieve en creatieve wonder van optische kunst - 2 Het educatieve en creatieve wonder van optische kunst - 3 Het educatieve en creatieve wonder van optische kunst - 4

Bepaalde objecten en situaties zijn besproken in het lesmateriaal en zijn er vragen en opdrachten eraan gekoppeld. Zo is de beroemde zebra van Vasarely een onderdeel van een tekenopdracht. Ook de kunstuitingen van Bridget Riley zorgen voor veel aandacht bij de leerlingen. Met behulp van een bouwplaatje in de brochure is het mogelijk wisselbeelden te maken.

Museum Moderner Kunst, Museumsplatz 1, A-1070 Wenen, www.mumok.at.

Kunstmuseum Stuttgart, Kleiner Schlossplatz 13, D-70173 Stuttgart, www.kunstmuseum-stuttgart.de.