Het netvlies in de oogheelkunde

6 juli 2017

Tot de serie beeldatlassen voor praktiserende oogartsen en andere specialisten in de oogheelkunde behoort de handleiding “Retina”. Dankzij de bijzondere medewerking van meerdere specialisten in de oogchirurgie en in het bijzonder in die van operaties aan het netvlies is een zeer praktische beeldatlas ontstaan. De meest voorkomende afwijkingen zijn daarin beschreven en in beeld gebracht.

Het netvlies in  de oogheelkunde

Retina

De auteurs beschrijven zowel afwijkingen door ouderdom, door vererving, door virussen als door uitwendige oorzaken veroorzaakt. Ook diabetische ontstekingen van het netvlies zijn in ruime mate behandeld en gedetailleerd in beeld gebracht. Voorts bespreken de auteurs meerdere vormen van aantastingen van de vaatstelsels in het netvlies en het ontstaan van aantastingen van het netvlies door de vorming van tumoren.

Het netvlies in  de oogheelkunde - 2 Het netvlies in  de oogheelkunde - 3

De gebruiker van dit zeer praktisch georiënteerde boek en vademecum vindt ook diverse voorbeelden van aantastingen en afwijkingen van de directe omgeving van het netvlies. Het boek sluit af met praktische tips voor het gebruik van specifieke lasers, die gebruikt kunnen worden bij het behandelen van afwijkingen en aantastingen van het netvlies. Tevens bevat het boek een uitgebreid register met trefwoorden. Meer dan 300 kleurenfoto’s en ruim 100 zwart/wit foto’s geven het studieboek een telkens terugkerende raadpleegfunctie.

ISBN 0 07 137596 1, “Retina”, Allen C. Ho, Gary C. Brown, e.a., McGraw-Hill Publishers, 2003, 312 pagina’s.


Gerelateerde artikelen