Het objectief als educatief thema

21 december 2015

Tegenwoordig beschikt bijna elke jongen of elk meisje wel over een fotocamera, een mobiele telefoon met camera of zelfs over een videocamera. In elke seconde worden wereldwijd miljoenen beelden van actuele situaties en gebeurtenissen op lichtgevoelig fotomateriaal of digitaal op een drager opgeslagen. De foto’s worden op papier afgedrukt of op een schermpje bekeken. Het zijn altijd getuigenissen van een moment uit het leven van personen. Sommige opnamen zijn achteraf niet om aan te zien en andere opnamen zijn zeer de moeite waard om te bewerken en te bewaren.

Het objectief als educatief thema

Durch das Objektiv gesehen

De beroemde fotograaf Edward Weston heeft eens aangegeven dat een goede fotograaf voor een goed resultaat fotografisch moet kunnen kijken door het objectief. Om ook in het voortgezet onderwijs de leerlingen het fotografische vak bij te brengen is een instructief en educatief werkschrift samengesteld met een uitgebreide verhandeling over het maken en bewerken van foto-opnamen. De auteurs behandelen in drie gedeelten de belangrijkste aspecten van het foto-vakgebied. Door de duidelijke uitleg is het zeker mogelijk voor leerlingen en de docent veel inspiratie op te doen en meer te genieten van een optimaal resultaat. Begrippen als beeldopbouw, montage, script, bewerking, digitale schoonheid en scherptediepte zijn uitstekend behandeld.

ISBN 978 3 507 10024 4, “Durch das Objektiv gesehen”, Margot Michaelis en Christine Linne, Schroedel Buchverlag, 2007, 48 pagina’s.


Gerelateerde artikelen