De wraak van professor Max van de Wetenschap

2 januari 2016

Eén van de fascinerendste personen in de Europese wetenschap aan het eind van de 19e eeuw is ongetwijfeld de Spaanse wetenschapper, ontdekker en schrijver Santiago Ramón y Cajal (1852 - 1934). In 1906 ontving hij een Nobelprijs. In het boekje “De wraak van Professor Max van de Wetenschap” krijgt de lezer een compact en zeer interessant beeld van Santiago Ramón y Cajal voor zijn inzet en baanbrekende werkzaamheden voor de medische wetenschap en met name die voor de neurobiologie en oogheelkunde.

De wraak van professor Max van de Wetenschap

Die Rache des Professors Max von Forschung

Daarnaast bevat het boekje een compleet verhaal met een bijzondere belevenis en intriges in een onderzoekslaboratorium. Een veel betekende professor aan de Universiteit van Würzburg ontdekt op het objecttafeltje van zijn microscoop twee op zeer innige wijze verstrengelde haren. Deze vreemde microbiologische vondst is het begin van een vernietigende wraak, die door de onderzoeker wordt uitgevoerd en een liefdesleven in gevaar brengt. Santiago Ramón y Cajal schreef het verhaal aan het eind van de 19e eeuw en zette daarmee zijn eerste schreden in het literaire wereldje.

De wraak van professor Max van de Wetenschap - 2 De wraak van professor Max van de Wetenschap - 3 De wraak van professor Max van de Wetenschap - 4

Naast zijn dagelijkse wetenschappelijke onderzoek had hij veel belangstelling voor de fotografie, tekenen en het schrijven van essays. Hij bezat een stereofotocamera van het merk Steinheil, waarmee hij veel interessante stereofoto’s heeft gemaakt. Zijn ontdekkingen en de beschrijvingen over de opbouw en functie van ons zenuwstelsel en de retina hebben veel bijgedragen aan de medische wetenschap.

ISBN 3 8260 1476 6, “Die Rache des Professors Max von Forschung”, Santiago Ramón y Cajal, Verlag Königshausen & Neumann, 1997, 71 pagina’s.


Gerelateerde artikelen