Het spel met anamorfosen

20 februari 2024

Tot de kunstzinnige experimenten uit de tijd van de renaissance behoort zeker het fenomeen optische illusies in de vorm van anamorfosen. Dit fenomeen van vertekende beeldvorming speelt met de ogen van de kijker, omdat het oorspronkelijke motief door een slimme tekentechniek verborgen is. Slechts abstracte vormen zijn zichtbaar. Het omzetten van deze abstracte beelden naar herkenbare voorstellingen geschiedt in het algemeen door het gebruik van een optisch hulpmiddel Anamorfosen komen tot werkelijkheid en realisme vanuit een bepaalde kijkhoek, of worden bekeken met hulp van cilindrische spiegels, primatische spiegels of met kegelvormige spiegels.

Het spel met anamorfosen

Anamorphosen

Al gedurende vele eeuwen spelen kunstenaars, goochelaars, ontwerpers, reclamemakers en vele amateurs met vertekende beelden. Anamorfosen hebben slechts een bescheiden plaatsje verworven in de wereld van de toegepaste beeldtechnieken. Toch blijven de klassieke anamorfosen boeien en verrassen. In het prachtige plaatjesboek “Anamorphosen - Geheime Bilderwelten” geven de auteurs Georg Füsslin en Ewald Hentze een unieke beschrijving van de geschiedenis van anamorfosen in woord en beeld. Alle afbeeldingen zijn in kleur en op groot formaat afgedrukt. Een spiegelende folie is als bijlage gevoegd bij dit leesboek met een schat aan verrukkelijk beeldmateriaal.

De auteurs geven telkens bij een bepaalde groep van gelijksoortige anamorfosen een deskundige beschrijving over het ontstaan ervan, de constructie en het gebruik van deze anamorfosen. De beschrijvingen zijn compact, waardoor er veel ruimte is gereserveerd voor de vele grafische hoogstandjes. De lezer maakt tevens kennis met de verschillende methoden van het construeren van anamorfosen. Het construeren lijkt allemaal zo eenvoudig, maar toch! Dit goed verzorgde boek mag beslist niet ontbreken in de verzameling van verzamelaars, liefhebbers en belangstellenden van en voor anamorfosen.

ISBN 3-980-3451-6-5, “Anamorphosen”, Georg Füsslin en Ewald Hentze, Füsslin Verlag, 1999, 160 pagina’s.


Gerelateerde artikelen