Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (60c)

22 februari 2024

In het hoofdstuk “Spiegelbeelden” maakt de gebruiker van het boek kennis met een aantal eigenschappen van lichtstraling en leert diverse spelletjes die je gemakkelijk kunt doen met een spiegel, zoals schrijven in spiegelschrift, het bouwen van een periscoop, gezichtsbedrog met een spiegel, de magie van een spiegeldoolhof, het bouwen van een caleidoscoop en de spiegeltruc met een verdubbeling van voorwerpen. De boeiende werking van kleur en kleurweergave is uitgebreid besproken in het hoofdstuk “Kleur”. Dat wit licht bestaat uit een spectrum van kleuren is aantoonbaar door het gebruik van een vogelveer.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (60c)

Proeven met licht en uw waarneming

Aan de orde komen voorts het mengen van licht en knippen en plakken van een rood-groen-bril. In het hoofdstuk “Kunstlicht” komt de techniek aan de orde en wordt kunstlicht geproduceerd door de ‘aanleg’ van draadjes, een lampje, een schakelaar en een batterij. Ook wordt een seinlamp en een knipperlicht gerealiseerd. In “Trucs van het licht” worden experimenten uitgevoerd met het verschijnsel van optisch en visueel bedrog en andere optische verwisselingen. Er zijn enkele geometrische optische illusies afgebeeld.

De twee demonstratie-experimenten met onze ogen en de visuele waarnemingen maken ook deel uit van dit speelse onderwerp. Andere proefjes tonen het effect van lichtbreking, de stroboscoop en het tekenen van je eigen tekenfilm. Bij de optische illusie van de twee lijntjes met gewone pijltjes en omgekeerde pijltjes is iets vreemds te zien. Het lijkt wel dat het onderste lijntje langer is dan het bovenste lijntje. Het boek geeft in het laatste hoofdstuk een zeer boeiend beeld van mogelijkheden om op aantrekkelijke wijze te experimenteren met licht en schaduw en maakt het mogelijk om het maken van contactafdrukken te realiseren.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (60c) - 2
Bij de optische illusie van de twee lijntjes met gewone pijltjes en omgekeerde pijltjes is iets vreemds te zien. (Alle afbeeldingen komen uit het boek “Proeven met licht”).

Het maken van schaduwportretten wordt dankzij de heldere instructies een fluitje van een cent. De resultaten zijn voor iedereen verbluffend en inspirerend om ook zelf aan de slag te gaan. Leuk is zeker ook het zogenoemde schaduwspel op de muur met een zaklantaarn en het spel met de zogenoemde gaatjesfotocamera en de fotogrammen. Het waardevolle experimenten -en proevenboek voor kinderen en volwassenen eindigt met een begrippenlijst.

ISBN 90-257-1520-6, “Proeven met licht”, Philip Watson, Uitgeverij J.H. Gottmer, 1982, 46 pagina’s.


Gerelateerde artikelen