Waarheden en onwaarheden zetten kijkers voor het blok (1)

23 februari 2024

In het boek “Conceits” kijkt auteur David Rudd Cycleback op een bijzondere wijze naar het fenomeen van visuele illusies en optisch bedrog. Deze vormen van het spel met onze waarneming krijgen een speelse aandacht van de auteur. Via voorbeelden uit de praktijk brengt hij de lezers in verwarring en zet hen aan tot actief te kijken naar een reeks van klassieke geometrische illusies en met specifieke verklaringen ervan. Bijvoorbeeld de klassieker van twee evenlange lijnen in de vorm van een omgekeerde T getekend.

Waarheden en onwaarheden zetten kijkers voor het blok (1)

Conceits - cognition and perception

Ondanks dat de verticale lijn langer lijkt, zijn de twee lijnen even lang. Deze illusie komt ook voor in de echte wereld, waarbij een telefoonpaal of boom groter lijkt als hij verticaal staat dan als hij plat op de grond ligt. In dit voortreffelijke en uiterst leerzame compacte boek wordt de lezer meegenomen in denkbeelden, verbeeldingen en belevingen van merkwaardige geometrische illusies naar de waarheid, gedefinieerd als een valse, kunstmatige, willekeurige, gekunstelde en/of overdreven vereenvoudigde regel of reeks regels die gebruikt worden om uit te leggen hoe de dingen zijn of hoe ze zouden moeten zijn. (Wordt vervolgd).

Waarheden en onwaarheden zetten kijkers voor het blok (1) - 2
Een voorbeeld van een dubbelzinnige afbeelding. Zien we een mooi gevormde vaas of gezichten op dit postzegelvelletje met frankeergeldige zegels?

ISBN 978-0-557-95021-8, “Conceits - cognition and perception”, David Rudd Cycleback, Hamerweit Books, BoD, 216 pagina’s.