Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (60b)

21 februari 2024

Bij het gebruik van het boek in de privésfeer wordt geadviseerd om in huis een eigen “onderzoekslaboratorium” in te richten op een veilige plek en goed bereikbaar voor de jonge onderzoeker en zeker onbereikbaar voor de huisdieren. Voor enkele handelingen bij startende opdrachten is het aanbevolen om hulp van een volwassene te vragen. Geadviseerd wordt om vooraf te beginnen met het aandachtig lezen van de laboratoriumregels.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (60b)

Proeven met licht en uw waarneming

In het hoofdstuk “Wat je nodig hebt” is aangegeven welke materialen je minimaal nodig hebt om met succes alles tot in de puntjes te kunnen uitvoeren. De benodigde materialen voor alle proefjes en experimenten zijn alfabetisch aangegeven en toegelicht. Een minitekencursus voor het tekenen van een cirkel, hoeken en cirkelverdelingen sluit het algemene deel af. In het hoofdstuk “Lichtkracht” staat de echte lichtkracht van de zon centraal en wordt onderzocht hoe dat licht zorgt voor groei, fotosynthese, aantrekkingskracht op planten en via een vergrootglas door invallend zonlicht vuur gemaakt kan worden.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (60b) - 2

Het boek bevat twee zeer aantrekkelijke beeldproefjes waarmee we het ingewikkelde systeem van de visuele waarneming op een leuke manier op de proef kunnen stellen en kunnen kennismaken met een bepaalde (on-)volmaaktheid van het wonder van de visuele waarneming. Punten 3 t/m 5 geven de stappen weer om van deze demonstratie een succes te maken. Leuk om door een gezelschap te laten uitvoeren. De tweede demonstratie veroorzaakt een hilarisch magisch effect bij de juiste uitvoering ervan. Punten 6 en 7 geven de instructie weer hoe dit effect kan worden bereikt. Het resultaat is werkelijk verbluffend. De zwevende vinger tussen vingers. (Wordt vervolgd).

ISBN 90-257-1520-6, “Proeven met licht”, Philip Watson, Uitgeverij J.H. Gottmer, 1982, 46 pagina’s.


Gerelateerde artikelen