Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (60a)

20 februari 2024

Uit onze omvangrijke OF-Boekencollecties bespreken wij het leuke educatieve experimentenboekje “Proeven met licht”. Deze publicatie uit 1982 is geschreven en samengesteld voor jongeren voor gebruik in het onderwijs of in de privésfeer onder leiding van of met behulp van ouderen. Het geheel is heel kleurrijk en uitgebreid voorzien van illustraties, heldere toelichtingen en bij elke proef of experiment een opgave van de benodigde materialen, die in het algemeen thuis te vinden te zijn of voor weinig geld te koop zijn bij een drogist, in een ijzerwinkel of een fotozaak.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (60a)

Proeven met licht en uw waarneming

In dit boek is te zien wat er met dit materiaal te doen is, zoals het nemen van een foto en het ontwikkelen ervan zonder gebruik van een fotocamera, een caleidoscoop in elkaar zetten, een kleurenpiramide maken of een badge met knipperlicht monteren en nog heel veel meer leuke activiteiten. De experimenten zijn heel eenvoudig uit te voeren en de kleurige stap-voor-stap-illustraties maken nog eens extra duidelijk wat er gedaan moet worden. Op voorzijde van het doeboek is een detail van de kleurrijke te monteren caleidoscoop afgebeeld.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (60a) - 2

Het boek bevat zes speciale onderwerpen waarvoor interessante proefjes zijn uitgewerkt met de benamingen “Lichtkracht”, “Spiegelbeelden”, “Kleur”, “Kunstlicht”, “Trucs van het licht” en “Licht en schaduw”. Aan de gedetailleerde behandelingen van deze onderwerpen gaan twee inleidende hoofdstukken vooraf. Allereerst het hoofdstuk “Wat je nodig hebt” en dan gevolgd door het hoofdstuk “Laboratoriumregels”. (Wordt vervolgd).

ISBN 90-257-1520-6, “Proeven met licht”, Philip Watson, Uitgeverij J.H. Gottmer, 1982, 46 pagina’s.


Gerelateerde artikelen