Het oog van de kunstenaar (2)

17 februari 2024

In het inleidende hoofdstuk over de visuele machine wordt de visuele functie en enkele oogafwijkingen in relatie tot het kijken naar kunst behandeld. Niet alleen de kijker moet beschikken over een optimale kijkfunctie, maar ook de kunstenaar is afhankelijk van het goed functioneren van zijn visuele waarneming. Het oog is als het ware een visuele machine en werkt als een optische camera. De behandeling van dit onderwerp is uitgebreid en zeer begrijpelijk.

Het oog van de kunstenaar (2)

The Eye of the Artist

Ook de begrippen Kleur en Kleurwaarneming zijn op een plezierige wijze in beeld gebracht, waarbij er tevens aandacht is voor het verschijnsel van de kleurzienstoornis. In het hoofdstuk “Leeftijd en kunst” geeft de auteur al meteen aandacht aan de afwijking van verziendheid in relatie tot het kijken naar kunst, de afwijkingen bijziendheid en astigmatisme. Een bijzondere benadering is er voor het werk van de wetenschapper Ernst Mach. Hij bestudeerde de verschijnselen van licht en donker bij schaduwen.

De overeenkomst tussen kleurentheorieën van Turner, Newton en Goethe is besproken. Speciale aandacht is er voor het werk van Vincent van Gogh en van Georges Seurat. Het boek geeft voorts een beeld van de boeiende aspecten van perspectief in de kunst, het gebruik van anamorfosen en optische illusies met onder andere beelden van Escher, Penrose en Albers. Tenslotte vindt de lezer beschrijvingen van de ontwikkelingen van kunstenaars Claude Monet en Mary Cassatt en de invloed van oogziekten op hun latere kunstwerken.

Ook kunstenaars als Camille Pissarro, Edgar Degas en Edvard Munch hebben veel last ondervonden van hun latere oogafwijkingen. Elk onderwerp sluit af met een referentielijst. Een fantastisch kunstboek met zeer goede beschrijvingen over vele kunstenaars en educatieve beschrijvingen over meerdere oogafwijkingen, die veelal problemen opleveren bij het zien en waarnemen van kunst en kunstuitingen.

ISBN 0-8151-7244-3, “The Eye of the Artist”, Michael F. Marmor en James G. Ravin, Mosby-Year Book, Inc. 229 pagina’s.


Gerelateerde artikelen