Grondbeginselen van het zien

22 februari 2024

Het zien en herkennen zijn zowel belangrijke aspecten van ons vermogen om waar te nemen als belangrijke essentiële informatiebronnen voor het uitvoeren van acties en beslissingen in robot- en herkenningssystemen. Er is een toenemende belangstelling te constateren voor de ontwikkeling, het overnemen en het gebruik van de menselijke zintuigen door de komst van inventieve apparaten. Auteur Roger Watt geeft in zijn boek “Understanding Vision” een unieke benadering tot deze interessante materie.

Grondbeginselen van het zien

Understanding Vision

Een materie met een centraal thema, namelijk het kunstmatig aftasten van voorwerpen en de resultaten ervan verwerken in een computer. De auteur verdeelde de inhoud van dit universitaire studieboek in twaalf hoofdstukken. In het eerste gedeelte bespreekt hij uitgebreid het begrip waarnemen en geeft antwoord op de veel gestelde vragen: “Waarom nemen we waar?”, “Kunnen we volledig bouwen op onze waarneming?” en “Hoe kunnen we het beste waarneming omschrijven?”

De behandeling is grondig en begrijpelijk. In de daarop volgende hoofdstukken is een mathematische benadering gegeven over de vorming van beelden en wordt de inhoud van het beeld analytisch en gedetailleerd beschreven. Elk hoofdstuk eindigt met een aantal opdrachten. Andere hoofdstukken behandelen de visuele interpretatie van modellen, voorwerpen en figuren, een beschouwing van de menselijke waarneming en een psychologische benadering van beeldvorming.

Met het gebruik van dit studieboek krijgt de student een gedegen beeld over de opbouw van visuele informatie. Het boek bevat voorts een schat aan gegevens over andere referentiebronnen, heeft een trefwoordenregister en is ruim voorzien van illustraties. De inhoud is bedoeld voor studenten aan hogescholen en universiteiten voor onder andere de studie Optica & Multimedia, Psychologie en Perceptie & Computerkunde.

ISBN 0-12-738501-0, “Understanding Vision”, Roger Watt, Academic Press, 1991, 301 pagina’s.