De wetenschap van kleurenzien

23 februari 2024

Het nieuwe Engelstalige vakboek “Color Vision - From Genes to Perception” bevat 20 artikelen met de State of the Art van de kennis over en de resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan, zien en waarnemen van kleuren. De artikelen zijn samengesteld door 35 toonaangevende en internationaal erkende wetenschappers. De inhoud van de verschillende artikelen bestrijkt het gebied van de moleculaire opbouw van het netvlies tot en met de waarneming van complexe kleurencomposities.

De wetenschap van kleurenzien

Color Vision

Er is terecht sprake van een wetenschappelijk document over kleurenzien. De beoordeling en rangschikking van de artikelen stonden onder redactie mede-auteurs Karl R. Gegenfurtner en Lindsay T. Sharpe. Het boek is in vier hoofdonderwerpen verdeeld, te weten in fotoreceptoren, de bouw van het netvlies, de neurale netwerken en perceptie. Aan elk van deze onderwerpen zijn verschillende artikelen gekoppeld. De inhoud van dit boek heeft een sterke wetenschappelijke uitstraling en is bedoeld voor afgestudeerde studenten in de wetenschap van de neurobiologie.

Ook specialisten in de oogheelkunde en onderzoekers in de wetenschap van het kleurenzien vinden in het boek zeer waardevolle informatie uit de resultaten van recent onderzoek. Interessant om nog te vermelden zijn de onderwerpen waterval-illusie, visuele cortex en contrast-inductie, die op een universitair niveau worden behandeld. Een zeer uitgebreide opgave van geraadpleegde literatuur en een lijst met trefwoorden sluiten dit uitstekend verzorgde universitaire studieboek af.

ISBN 0-521-59053-1, “Color Vision”, Karl R. Gegenfurtner en Lindsay T. Sharpe, Cambridge University Press, 1999, 492 pagina’s.


Gerelateerde artikelen