Het thema optisch bedrog in wiskunde- en biologieles

6 juni 2021

In de serie educatieve tijdschriften onder de naam “mathematik lehren” verscheen recent nummer 221 met de titel “Optisch bedrog”. De inhoud en de methode van de presentatie sluit naadloos aan op de algemene interesse van leerlingen voor mystieke en fascinerende gezichtsbegoochelingen, die voorkomen tijdens ons proces van zien, waarnemen en ervaren. Al op spelenderwijze worden de leerlingen geprikkeld door raadselachtige voorstellingen, die gewoon in de dagelijkse wereld zijn te zien, wanneer je op de hoogte bent van het bestaan ervan.

Het thema optisch bedrog in wiskunde- en biologieles

MatheWelt met optische illusies.

Met het materiaal in het werkschrift ontkomt geen leerling aan het kennisnemen van optisch bedrog en zal daarna zeker ook zelf aan de slag willen gaan om meer tijdens het waarnemen of observeren visueel te ontdekken. Na een korte algemene inleiding over de aanwezigheid van bewust of onbewust bedriegen van onze visuele waarneming en het fenomeen van schijn of werkelijkheid, maakt de leerling direct kennis met een reeks aan opdrachten en experimenten.

Maar eerst zijn er voorbeelden uit de dagelijkse praktijk van de natuur, fysica, architectuur, straten en pleinen en uit de supermarkt. Heel interessant voor de leerlingen is het spel met draaiende schijven waarop diverse patronen zijn gedrukt. Er is uitgelegd waarom zwart/wit patronen draaiend veranderen in een kleurenpracht. Het geheel sluit af met een propellerproef en een digitale opname ervan. Kijk voor een bestelling van dit inspirerende werkschrift (nr.1849052 voor € 2,50 per stuk) op de website www.friedrich-verlag.de.


Gerelateerde artikelen