Experimenten met illusies laten schijn en echtheid samenkomen

26 mei 2021

Werelden van zien en waarnemen, schijn en werkelijkheid zijn voortdurend actief en visueel in een sterke beweging. Via de ogen en de verwerking van de verzamelde beeldprikkels in ons brein, komen de beelden herkenbaar en in orde over of ontstaan er twijfels over de juistheid ervan. In deze laatste situatie zou er weleens sprake kunnen zijn van een gezichtsbedrog.

Experimenten met illusies laten schijn en echtheid samenkomen

Optische illusies tussen schijn en werkelijkheid.

Een spel van het begrijpen en beheersen van visuele beelden die zich bewegen tussen schijn en werkelijkheid kan dan starten. Met de inhoud van het boek Illusions d’Optique wordt dit spel gestructureerd voor lezers en gebruikers van de educatieve publicatie gepresenteerd.

Experimenten met illusies laten schijn en echtheid samenkomen - 2 Experimenten met illusies laten schijn en echtheid samenkomen - 3 Experimenten met illusies laten schijn en echtheid samenkomen - 4

Door te experimenteren met visuele en optische illusies en andere visuele fenomenen wordt er veel kennis en ervaring opgedaan. Daarmee kan snel en op leerzame wijze inzicht ontstaan hoe illusies invloed hebben op de echtheid van onze visuele en optische waarnemingen.

Illusions d’Optique, Clive Gifford en Rob Ives, Éditions Milan, 2020, 64 pagina’s met informatie en instructies en 20 kartonnen platen met 80 uitdrukfiguren, ISBN 978-2-4080-2044-6 (links).