Het verschijnsel kleuren en de dagelijkse beleving

12 mei 2014

De wereld zoals wij die dagelijks ervaren is vol met kleuren, maar zijn dat wel echte kleuren of zou er sprake kunnen zijn van een visuele illusie. In het boek “Colours” gaat de auteur in op dit natuur fenomeen, dat door vele wetenschappers, filosofen, natuurkundigen, schilders, onderzoekers en chemici onderzocht, beschreven en in gedetailleerde opstellingen is verklaard.

Het verschijnsel kleuren en de dagelijkse beleving

Colours

Daarbij informeert hij de lezers over het baanbrekende werk van wetenschappers als Descartes en Locke, die naar mening van de auteur misschien wel eens weinig aandacht kregen van de onderzoekers uit de 20e eeuw. Hij liet zich inspireren door het excellente boek “Kleur voor filosofen” met een aanbeveling voor een filosofische beschrijving over kleur en kleurperceptie. De auteur beschrijft de achtergronden en de verschillende meningen over kleur en kleurwaarneming in negen hoofdstukken, verdeeld over drie samenhangende delen.

Met zijn benadering brengt hij de huidige kennis over kleur vanuit experimenten en onderzoek ter discussie en geeft kleur een aanvullende filosofische basis. De inhoud van dit studieboek zet lezers aan tot kijken naar kleur met een objectieve blik vanuit de nieuw verkregen wetenswaardigheden en is gebaseerd op bestaande filosofische en wetenschappelijke literatuur. Het boek is aantrekkelijk voor filosofen, cognitieve wetenschappers en geïnteresseerden in het fascinerende verschijnsel van kleur.

ISBN 978-0-521-11012-9, “Colours”, Barry Maund, Cambridge University Press, 2009, 247 pagina’s.


Gerelateerde artikelen