Het volledige overzicht van oeuvre van Pieter Bruegel (1)

25 december 2018

De Vlaamse kunstschilder Pieter Bruegel de Oude (ca.1526/30 - 1569) ontwikkelde als virtuoze kunstenaar en een opgeleide humanist met een voor die periode geheel eigen beeldtaal, om daarmee de verschrikkingen en armoede van de periode waarin hij actief met schilderen was in beeld te brengen. Ondanks alle verschrikkingen, afgronden en de enorme ruigheid van de mensheid liet hij mensen op een bepaalde wijze plezier hebben en schilderde veelal uitbundige vrolijke partijen met veel eten, drinken en dans.

Het volledige overzicht van oeuvre van Pieter Bruegel (1)

Pieter Bruegel. Das vollständige Werk

Zijn geestrijke invallen en uiterst complexe beeldverhalen hebben een tijdloze uitwerking op de waarnemer en zorgen telkens weer voor een grote fascinatie bij museumbezoekers. Hij leefde in een tijd die door religieuze en politieke conflicten werd geteisterd. In zijn leven beleefd hij de confessie-oorlogen en het begin van de brutale heerschappij van hertog Alva als stadhouder van het door de Spanjaarden ingenomen deel van de toenmalige Zuiderlijke Nederlanden. Ook gruwelheden van de inquisitie zijn merkbaar en zichtbaar.

Het volledige overzicht van oeuvre van Pieter Bruegel (1) - 2 Het volledige overzicht van oeuvre van Pieter Bruegel (1) - 3
De Boerenbruiloft, Pieter Bruegel, rond 1586, olie op eikenhout, 114 x 164 cm, detail linker helft van het volledige schilderij.

Ter gelegenheid van zijn 450e sterfdag en de wereldwijd eerste georganiseerde monografische expositie van het oeuvre van schilder Pieter Bruegel de Oude in het Weense Kunsthistorisch Museum is een XXL-monografie ontworpen en verschenen bij Taschen Verlag. Het reuze grote, dikke en te zware kunstboek bevat afbeeldingen en beschrijvingen van al zijn 40 schilderijen, van zijn 65 tekeningen en zijn 89 kopergravures van deze Vlaamse meester. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-8365-5688-0, “Pieter Bruegel. Das vollständige Werk”, Jürgen Müller en Thomas Schauerte, Taschen Verlag, 2018, 492 pagina’s met meerdere uitklapbare pagina’s.


Gerelateerde artikelen