Het werk van Jos de Mey in omvangrijk kunstdocument

3 augustus 2014

In april 2010 verscheen een omvangrijk kunstboek over het leven en het werk van Belgische kunstschilder Jos de Mey uit Zomergem. Jos de Mey (1928-2007) heb ik in al de jaren dat ik hem heb ontmoet, met hem heb gesproken en bij hem in zijn atelier op bezoek kwam, ervaren als een “Pietje Precies”. In zijn kunstwerken is die nauwkeurigheid duidelijk zichtbaar en maakt zijn werk daarom ook zo uniek en aantrekkelijk.

Het werk van Jos de Mey in omvangrijk kunstdocument

Jos de Mey: Illusionistische Malerei

Hij nam absoluut geen genoegen met een verkeerde kleur, lijn, vlakvulling, lichtinval en schaduw. Zelfs de lijst om het schilderstuk werd door hem nauwkeurig geselecteerd in relatie tot de voorstelling op het schilderij. Door deze werkwijze lijkt het zelfs mogelijk om het cement tussen de klinkers van een architectonisch bouwwerk uit te krabben.

Het werk van Jos de Mey in omvangrijk kunstdocument - 2 Het werk van Jos de Mey in omvangrijk kunstdocument - 3

Voor mijn eerste kennismaking met Jos de Mey op 22 november 1985 tijdens de expositie “Bomen van Pythagoras” in het Vlaams Cultureel Centrum “De Brakke Grond” in Amsterdam was er bij mij al belangstelling voor de visuele fenomenen van optische illusies en optisch bedrog in de zintuiglijke waarneming. Maar door het kunstzinnige werk aan de bomen van Pythagoras en het zien van de schilderijen met onmogelijke constructies nam mijn interesse voor zijn scheppingen enorm toe. Mijn interesse voor het werk van Jos de Mey ontwikkelde zich nog sneller door de prachtige tentoonstelling “Onmogelijke Figuren” in 1986 in het “Museum voor hedendaagse kunst” in Utrecht. Een grote expositie met internationaal werkende kunstenaars, waaraan ook Jos de Mey deelnam met een aantal van zijn werken. Het rijk gevulde boek bevat afbeeldingen van 229 schilderijen. De toelichtingen en artikelen over zijn werk en leven staan in het Duits, Nederlands, Engels en Japans. De afgebeelde schilderijen behoren tot de privé-collecties van verzamelaars of zijn in het bezit van de familie.

ISBN 978-3-934268-73-9, “Jos de Mey: Illusionistische Malerei”, Horst Hollstein, Edition Virgines, 2010, 304 pagina’s.


Gerelateerde artikelen