Historisch TBC-huisje in de binnentuin van Boerhaave

28 september 2021

In de zomer opende in de binnentuin van het Rijksmuseum Boerhaave het volledig gerestaureerde vooroorlogse TBC-huisje. Rijksmuseum Boerhaave transformeerde het huisje tot een historische kijkdoos met authentiek meubilair, foto en film die een inzicht geven over de behandelmethoden van destijds. De kijk op de historie is aangevuld met informatie over het medisch onderzoek van heden voor het opsporen, bestrijden en genezen van TBC.

Historisch TBC-huisje in de binnentuin van Boerhaave

Rijksmuseum Boerhaave Leiden

Het kleine houten huisje herinnert aan de periode 1920-1930, toen ons land op grote schaal met tuberculose werd geconfronteerd. Lange tijd dacht men dat TBC een erfelijke ziekte was, totdat de Duitse arts en wetenschapper Robert Koch (1843-1910) in 1882 de bacterie ontdekt die de ziekte veroorzaakt. Door de komst van antibiotica is TBC vanaf de jaren ‘50 goed te behandelen.

Tot die periode waren frisse lucht en zonlicht de enige vormen van therapie. Bezoekers van het museum die meer willen weten over infectieziekten kunnen in de tot 9 januari 2022 lopende expositie onder de titel “Besmet!”. Lezers van de gedrukte uitgave van Optische Fenomenen en/of de artikelen in ons blog worden regelmatig geïnformeerd over de resultaten van onderzoek en wetenschap op het gebied van oud en moderne infectieziekten.

Rijksmuseum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, NL-2312 WC Leiden, www.rijksmuseumboerhaave.nl.


Gerelateerde artikelen