China’s Terrakotta-leger is te bewonderen in Mülheim

29 september 2021

Eén van de grootste archeologische ontdekkingen van de 20e eeuw is zonder enige twijfel de vondst en opgraving van de krijgers van de eerste keizer van China bij de stad Xi’an. Na een eerste sensationele vondst in 1974 volgden er meerdere. Inmiddels zijn drie locaties voorzien van museale gebouwen en trekken jaarlijks miljoenen bezoekers uit binnen- en buitenland.

China’s Terrakotta-leger is te bewonderen in Mülheim

Het Terracotta Leger op bezoek in Technikum Mülheim (D)

Van vele menselijke figuren en vele bijbehorende krijgsobjecten zijn natuurgetrouwe replica’s vervaardigd, die in een prachtige en unieke expositie zijn te bewonderen. Volgens de laatste berichten zijn de zoektochten en de opgravingen nog lang niet beëindigd. Door het hoge aantal bezoekers is de fascinerende expositie “Het Terracotta Leger” nu tot en met 10 oktober 2021 in Mülheim aan de Roer te bezichtigen.

De indrukwekkende en imposante expositie over het Terracottaleger van de grote keizer Qin Shi Huangdi met de legendarische soldaten geeft bezoekers spannende en emotionele indrukken uit het mysterieuze Chinese rijk. 2000 jaar lang was dit leger vergeten, 2000 jaar lang bewaakte dit leger het graf van zijn meester en lag het verborgen in de duisternis. Nu is het Terracottaleger weer in de openbaarheid.

De geschiedenis van de reizende exposities is ook uniek. Op minder dan een kilometer afstand van het oorspronkelijke kerkhof werden de replica's van ongeveer 150 levensgrote terracotta figuren en acht originele grote paarden gemaakt in oude ovens direct in Xi'an volgens precies traditionele recepten. Net als bij de originele figuren in China, zijn de geëxposeerde replica’s adembenemend in hun individualiteit en gezichtsuitdrukkingen.

Het artistieke ontwerp van de kleisoldaten is bijzonder indrukwekkend. De kleifiguren zijn op dezelfde manier gekleed volgens hun rangorde en is er geen enkele gelijkende onder hen. Elk gezicht is uniek en expressief. Kleinere figuren, ongeveer 1000 soldaten in slagorde en met wapens maken de opstellingen compleet.

Net als bij de originele figuren in China, zijn ook deze replica’s uniek in hun gezichtsuitdrukkingen. Sinds 1987 heeft het Terracottaleger de status van Unescowerelderfgoed ontvangen. Bij de expositie verscheen recent een waardevolle informatieve catalogus met een schat een grootformaat foto’s en vele gedetailleerde afbeeldingen van personen, objecten en opgraaflocaties.

ISBN 978-7-5062-8994-8, “Eine tapfere kaiserliche Armee vor 2200 Jahren”, Wu Xiaocong, Xi’an Welt Bücherpublikations, 2021, 116 pagina’s.