Historische instrumenten onder de ‘hamer’ in Wenen

20 maart 2018

Op woensdag 4 april 2018 vinden bij het Weense Veilinghuis Dorotheum twee interessante kunstveilingen plaats. De eerste veiling biedt verzamelaars mogelijkheden de collecties antieke objecten en voorwerpen aan te vullen met antieke klokken, objecten, kleine en grote kunstvoorwerpen en antieke gebruiksvoorwerpen. Speciaal voor deze veiling zijn er voorwerpen uit China en Oostazië geselecteerd. Uit China komt onder andere porceleine schalen en borden, uit Nepal een kostbare Mandala en uit Tibet mooie wandkleden.

Historische instrumenten onder de ‘hamer’ in Wenen

Veilinghuis Dorotheum Wenen

Muziek-dozen in prachtige uitvoeringen, een grote schat aan tafel- en wandklokken en leuke tafelsieraden zijn afgebeeld, toegelicht en voorzien van een richtprijs in de catalogus. Interessant is een chronologisch overzicht van heersende dynastieën in China en de specifieke perioden in Japan. Enkele uren later vindt in dezelfde Ludwigstorffzaal van Palais Dorotheum de tweede veiling plaats met historische wetenschappelijke instrumenten, modellen, wereldbollen en foto-apparatuur en enkele toebehoren.

De catalogus wordt dan omgedraaid om ook dit aanbod vooraf te kunnen beoordelen. Op het gebied van fotografie biedt de veiling twee antieke stereokijkers en stereocamera’s. Voor de liefhebbers zijn er ook antieke fotocamera’s in het aanbod. In een moderne uitvoering zijn Leica camera’s opgenomen en sluit dit kleine gedeelte van de catalogus af met twee uitgebreide camerasets van spiegelreflexcamera’s met verwisselbare lenzen.

Historische instrumenten onder de ‘hamer’ in Wenen - 2

In het gedeelte met instrumenten start de catalogus met tafelmodellen voor observaties met een planetarium en een tellurium, een schat aan wereldbollen op tafelformaat en in messing uitgevoerde zonneklokken van hoge kwaliteit met forse veilingprijzen, zelfs voor een eenvoudige Hollandse Cirkel uit 1600 wordt hoog ingezet. Voorts zijn er astrolabia, sextanten, theodolieten (aantrekkelijke startprijzen) en telescopen. Edelstenen, kristallen, fossielen, botanische en dierenmodellen maken alles compleet. Via internet kan een bod worden uitgebracht.

Veilinghuis Dorotheum, Dorotheergasse 17, A-1010 Wenen, www.dorotheum.com.