Robots zullen betrouwbaar meer mensen ondersteunen

15 maart 2018

In het kader van 200 jaar Universiteit van Gent - Ugent zijn er verschillende exposities en evenementen georganiseerd om de wetenschap van het laboratorium naar het museum te brengen. Rondom het ontwerp en de toepassingen van de robot heeft het Design Museum Gent de expositie “Hello, Robot” georganiseerd. Steeds vaker zijn de robots in allerlei uitvoeringen te zien in de nieuwsmedia en op de internetforums, tijdens demonstraties op universiteiten, hogescholen, exposities, studiedagen en congressen en bij specifieke bedrijven en instituten, die dagelijks werken aan een ontwikkeling van “intelligente” robots.

Robots zullen betrouwbaar meer mensen ondersteunen

Design Museum Gent

Al snel hebben wij robots een menselijk beeld gegeven. Maar alles begon met het ontwikkelen en toepassen van apparaten, die door elektronische besturing continu “lopende band” handelingen zonder pauze kan verrichten met snel draaiende armen. Robots zijn zichtbaar als efficiënt werkende machines in de fabriek, als goedwillende personen in een film of in militaire toepassingen. De expositie “Hello, Robot - Design tussen mens en machine” toont tot en met 15 april 2018 op een aantrekkelijke wijze onze relatie met de technologie.

Robots zullen betrouwbaar meer mensen ondersteunen - 2

In Hello. Robot wordt ingegaan op de vraag: “Zullen robots ons creatiever maken en nieuwe banen creëren?” De expositie laat ook zien dat robots een reden zijn om erg enthousiast te zijn en worden bezoekers aangezet om kritisch te blijven ten aanzien van het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie. Voor de robotfans is een zoektocht in het museum ontwikkeld. Met een instructiefolder en de gegeven opdrachten lopen jongeren door de expositie en kijken aandachtig naar alle onderdelen in opstellingen om de vragen te beantwoorden en worden bezoekers echte robotspecialisten. Een leerzaam geheel in een uniek gebouw.

Design Museum Gent, Jan Breydelstraat 5, B-9000 Gent, www.designmuseumgent.be.


Gerelateerde artikelen