Historische instrumenten voor september 2017 veiling

15 september 2017

Het internationale veilinghuis Dorotheum in Wenen veilt op 28 september 2017 een forse hoeveelheid historische wetenschappelijke instrumenten, modellen en tafelmodellen van wereldbollen en aangevuld met een kleine hoeveelheid aan fotoapparaten en fotografische toebehoren. Aan de genoemde veiling gaat vooraf een veiling met antieke voorwerpen, klokken, varia en sculpturen. Het aanbod van beide veilingen is te beoordelen tijdens kijkdagen en kan nu al beoordeeld worden in de onlangs beschikbaar gekomen catalogus in een speciale uitvoering.

Historische instrumenten voor september 2017 veiling

Veilinghuis Dorotheum in Wenen veilt op 28 september 2017.

Na het bekijken van het aantrekkelijke aanbod aan historische instrumenten wordt de catalogus omgedraaid en vangt het overzicht van de veiling van antieke voorwerpen en objecten aan. De catalogus in een omvang van 184 pagina’s is te bestellen via de website van het veilinghuis. Niet alle stukken zijn in de goed verzorgde catalogus afgebeeld. Traditioneel begint de veilingmeester met het aanbieden van wereldbollen in kleine en diverse uitvoeringen met nevenfuncties en tafelmodellen van een planetarium.

Op het gebied van optische instrumenten is er een keuze uit telescopen, waaronder een bijzonder exemplaar van William Harris uit rond 1790, enkele microscopen rond 1900 uit Wetzlar en Wenen en een aantal prachtige exemplaren van sextanten met extra verwisselbare kleine telescopen en bijbehorende originele opbergkistjes. Van de theodoliet als optisch meetinstrument zijn twee exemplaren aangeboden. Een quadrant uit 1671 geldt zeker als topstuk. Een aantal bijzondere steensoorten, botanische en anatomische modellen en fotografische apparaten sluiten het geheel af.

Palais Dorotheum, Dorotheengasse 17, A-1000 Wenen, www.doretheum.com.


Gerelateerde artikelen