Historische ontwikkelingen uit de wereld van de chemie

19 september 2022

In een tweede bijdrage over de historische ontwikkelingen van de Duitse chemische industrie bespreken wij vier brochures uit een reeks brochures “Historische locaties van de chemie”. De boekjes zijn gepubliceerd door de “GDCh - de vereniging van Duitse chemici”. De brochures maken inmiddels ook deel uit van een reeks aan informatieve bladen binnen de rubriek “Filatelistische aandacht voor: Dmitri Ivanovitsj Mendelejev”, bekend van het periodiek systeem der elementen, en aangevuld met het subthema “Pioniers in de scheikunde”.

Historische ontwikkelingen uit de wereld van de chemie

Historische locaties van de chemie in Duitsland

De rubriek is een combinatie van postzegels en andere filatelistische uitgaven en vooral veel informatie en wetenswaardigheden over de specifieke thema’s Dmitri Mendelejev, scheikunde en personen die bijdragen of hebben gedragen aan ontwikkelingen in de chemische industrie. Tevens is er een inhoudelijke relatie tot de OF-rubriek Filatelie en Wetenschap. Het 600-jarig bestaan van de Universiteit van Leipzig en het leven van Ernst Beckmann was de aanleiding voor een brochure.

Historische ontwikkelingen uit de wereld van de chemie - 2 Historische ontwikkelingen uit de wereld van de chemie - 3 Historische ontwikkelingen uit de wereld van de chemie - 4

De volgende brochure bevat een beschrijving over het levenswerk van Clemens Alexander Winkler en over de TU Bergacademie Freiburg. In 2006 was er aandacht voor de werkzaamheden van Hans Meerwein tijdens zijn activiteiten aan de Philipps-Universiteit Marburg. Meerdere studenten en jonge wetenschappers op deze universiteit kregen later de Nobelprijs voor de Scheikunde. In de vierde brochure staat het huidige Industrie- en Filmmuseum Wolfen en ooit de grootste fabriek voor fotografische films ter wereld, centraal. In 1910 startte de productie, die in 1994 eindigde met de liquidatie van het immense complex.


Gerelateerde artikelen