Hoe bespeel je je kinderen die een bril moeten dragen?

5 september 2017

Natuurlijk hoeft uw zoon of dochter geen bril wanneer u denkt dat zij eraan toe zijn. Wacht maar rustig af en alles komt toch in orde. Maar handiger is het om niet zo lang te wachten. Wanneer een kind drie jaar is wordt er al een ogentest uitgevoerd op het consultatiebureau waarbij gezichtsscherpte wordt onderzocht. Met andere plaatjes wordt de ogentest ook uitgevoerd wanneer het kind vier jaar is. Bij het constateren van belangrijke en opvallende afwijkingen wordt er een uitgebreide ogentest gedaan.

Hoe bespeel je je kinderen die een bril moeten dragen?

Ik hoef geen bril

Bij kinderen passen de ogen zich gemakkelijker aan dan de ogen van volwassenen waardoor oogafwijkingen zelden worden opgemerkt. Zelf zullen kinderen in het algemeen klachten bij het zien niet merken en meestal niet naar voren brengen. Ouders, verzorgers en de leerkrachten zullen wel moeten letten op aanwijzingen voor visuele onvolkomenheden. Vanaf ongeveer 7 jaar worden oogtesten bij opticiens, optometristen, oogartsen en orthoptisten uitgevoerd.

Hoe bespeel je je kinderen die een bril moeten dragen? - 2 Hoe bespeel je je kinderen die een bril moeten dragen? - 3 Hoe bespeel je je kinderen die een bril moeten dragen? - 4
Postzegels dragen bij aan de voorlichting over een regelmatige controle van ons gezichtsvermogen.

Een belangrijke test bij kinderen is het testen van de mogelijkheid van driedimensionaal zien. Met een instructie en het juiste 3D-testmateriaal is het mogelijk om het zien en ervaren van diepte in een afbeelding te testen. In het boekje “Ik hoef geen bril” beleven de vader en moeder van Saar een flink avontuur om Saar een bril te laten opzetten. En natuurlijk wilde Saar geen bril want zij zag immers alles zonder bril. Voor ouders en verzorgers een boekje vol wetenswaardigheden over de verschillende te volgen stappen.

ISBN 978-90-257-5680-2, “Ik hoef geen bril”, Eric Barclay, Uitgeverij J.H. Gottmer, 2014, 32 pagina’s.


Gerelateerde artikelen