Holografie voor de nieuwe generatie (1)

4 april 2024

Ruim 75 jaar na de uitvinding en voortdurend onderhevig aan weinig optimisme en veel pessimisme, laat de holografie als 3D beeldtechniek inmiddels een wereldwijde toepassing zien en beleven. Hologrammen worden onder andere gebruikt als 3D beeldmateriaal in vele industriële processen, als betrouwbare bron van gegevens voor piloten in vliegtuigen en als 3D opslagmedium in moderne computers.

Holografie voor de nieuwe generatie (1)

Holography for the new Millennium

Akoestische hologrammen verschaffen 3D beelden van menselijke organen zonder operatie en worden verkregen zonder gebruik van gevaarlijke straling. Bovendien vormt de techniek van de holografie de basis van vele methoden van niet-destructief onderzoek en beeldvorming. Het studie- en informatieboek “Holography for the millennium” geeft een uitgebreid beeld van de veelzijdige industriële en commerciele toepassingen van de holografie.

De auteurs maakten bij het samenstellen van dit interessante referentieboek ook gebruik van bijdragen van een aantal deskundigen uit het veld van het wetenschappelijk onderzoek. De bijdragen zijn hoofdzakelijk ontstaan vanuit een bundeling en bewerking van voordrachten, die gehouden zijn tijdens een reeks van zomerconferenties in het Amerikaanse Piermont Place. (Wordt vervolgd).

ISBN 0-387-95334-5, “Holography for the new Millennium”, Jacques Ludman, H. John Caulfield en Juanita Riccobono, Springer-Verlag, 2002, 319 pagina’s.