Een leven met kunst en kleur

3 april 2024

De bekende Zwitserse kunstenaar Johannes Itten (1888-1967) heeft naast zijn richtinggevende kleurenleer in de kunst ook progressieve invloed gehad op het gebruik van kleur in de kunst. In zijn Bauhaustijd ontwikkelde hij zijn vormenleer en kleurenleer en gaf een eigen visie op de Gestaltleer. Itten vervulde vele functies als docent aan onder andere het instituut Bauhaus in Weimar, de scholen voor beeldende kunst in Wenen, Berlijn en Krefeld en in Zürich als directeur van de stedelijke kunstnijverheidsschool.

Een leven met kunst en kleur

Johannes Itten - Wege zur Kunst

In het jaar 1938 emigreerde Itten vanuit Duitsland naar ons land en werkte door bemiddeling van Paul Citroen en Willem Sandberg in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Aan het einde van 1938 keerde hij weer terug naar zijn geboorteland Zwitserland. Zijn boeiende leven rondom de thema’s kleur en kunst waren op een bijzondere wijze in beeld gebracht in de expositie “Johannes Itten - Wege zur Kunst”. De expositie gaf een uitstekend beeld van zijn invloed op het werk van zijn leerlingen en studenten en van hun uiteindelijke prestaties, alsmede een ruime slectie van zijn bijdragen aan de schilderkunst.

Tevens maakten bezoekers kennis met vele attributen en schetsen, die aan het succes van deze gewaardeerde docent hebben bijgedragen, met een auteur van vele boeken over de theorie en praktijk van kleur en met een kleurenkunstenaar. Bij de expositie verscheen onder een gelijke titel een uitstekend studieboek en naslagwerk met teksten en achtergronden over de bijzondere verrichtingen van Itten en zijn nog steeds merkbare creatieve invloed op de moderne kunst.

Meerdere auteurs droegen bij aan de inhoud van dit rijk geïllustreerde studieboek. Alle delen van zijn werk en zijn ontwikkelingen in de vormenleer en kleurenleer zijn uitgebreid behandeld en in beeld gebracht. Ook zijn vele reproducties van zijn kleurrijke werk opgenomen. Het boek is een aanbeveling voor gebruik in opleidingen op de academie voor beeldende kunsten, voor kleurenstudies en voor de liefhebber van kunst en kleur.

ISBN 3-7757-1206-2, “Johannes Itten - Wege zur Kunst”, Dolores Denaro, Hatje Cantz Verlag, 2002, 343 pagina’s.


Gerelateerde artikelen