De boeiende geschiedenis van de farmacie in woord en beeld (1)

3 april 2024

De auteur prof.dr. Rudolf Schmitz (1918-1992), oprichter en voormalig directeur van het Instituut voor de Geschiedenis van de Farmacie in Marburg, is een van de bekendste vertegenwoordigers van zijn vakgebied Farmacie. Zijn opgebouwde en verdiepende kennis en langdurige ervaring waren voor hem aanleiding om te starten met het vastleggen van grondslagen, ontstaan en de ontwikkeling van de farmacie, feiten, gebeurtenissen en de betekenis ervan voor de maatschappij hebben dan ook geleid tot het schrijven en samenbrengen van teksten en afbeeldingen in een eerste deel.

De boeiende geschiedenis van de farmacie in woord en beeld (1)

Geschichte der Pharmazie I en II

Natuurlijk waren voldoende ideeën bij de auteur aanwezig om de hele periode vanaf het prille begin ver in de oudheid tot en met de meest recente ontwikkelingen in de moderne farmacie aan het papier toe te vertrouwen. Zijn waardevolle bijdragen zijn verzameld in deel 1, van een omvangrijk werk met meer dan 2000 bladzijden, kreeg de werktitel “Vanaf de oudheid tot aan het eind van de middeleeuwen”.

Voor het eerst presenteert de uitgever dit werk als uitgebreid en interessant onderwijs- en handboek over de geschiedenis van de farmacie, gebaseerd op resultaten en verwerking van moderne onderzoeken. Het geheel is verdeeld in twee delen. Het eerste bestrijkt de periode vanaf de oudheid tot en met de middeleeuwen. De medische ontwikkelingen in het oude Oosten, India, China en Japan, evenals de overdracht van de medische, farmaceutische en alchemistische kennis uit de oudheid via meerdere Arabische bronnen werden meegenomen. (Wordt vervolgd).

De boeiende geschiedenis van de farmacie in woord en beeld (1) - 2 De boeiende geschiedenis van de farmacie in woord en beeld (1) - 3
Een fascinerend beeld van de inrichting van de oudste apotheek van Slovenië. Verzamelaars van postzegels zijn veelal snel en effectief op de hoogte van bijzondere feiten en gebeurtenissen.

ISBN 978-3-7741-0706-9, “Geschichte der Pharmazie”, Rudolf Schmitz, Govi-Verlag, 1998, deel 1, 836 pagina’s.

ISBN 978-3-7741-1027-4, “Geschichte der Pharmazie”, Rudolf Schmitz, Govi-Verlag, 2005, deel 2, 1237 pagina’s.


Gerelateerde artikelen